Prima pagina

Zvonurile privind vanzarea au dublat actiunile Inter

23.02.2006, 20:56 8

Actiunile Companiei Hoteliere Intercontinental (CHI), tranzactionate pe Rasdaq, au crescut cu 131% in ultima luna, pe fondul zvonurilor potrivit carora compania urmareste sa vanda cel mai important activ, hotelul de cinci stele Intercontinental din Capitala.

Intercontinental a intrat in ultimul an de contract de franciza cu compania care i-a dat numele in ultimii 35 de ani, Intercontinental International. Viorel Paunescu, actionarul majoritar al CHI, a declarat recent ca se gandeste sa opteze pentru colaborarea cu un alt lant hotelier international.

Reprezentantii CHI nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei. Actiunile companiei au incheiat sedinta de tranzactionare de ieri la cotatia de 0,185 lei/actiune, in crestere cu 25% fata de ziua precedenta. La acest pret, capitalizarea bursiera se ridica la 44 mil. euro. Intr-un interviu acordat ZF la inceputul lunii februarie, Viorel Paunescu a negat varianta vanzarii hotelului. Paunescu deruleaza in prezent un proces de renovare si modernizare a hotelurilor Intercontinental si Lido, miscare ce va genera o investitie totala de pana la 16 milioane de euro.

Hotelul Lido, cotat la patru stele, a fost scos din patrimoniul CHI la sfarsitul anului trecut. Lucrarile de renovare la acesta vor fi demarate anul acesta.

Viorel Paunescu mai controleaza, pe langa Lido, si hotelul de cinci stele Rex din Mamaia. Prin intermediul acestora Paunescu ruleaza afaceri de circa 17 mil. euro anual. Omul de afaceri spune ca detine 55% din CHI in mod indirect si 10% ca persoana fizica.

Intercontinental a functionat in ultimii ani la mai putin de jumatate din capacitate, din cauza procesului de renovare. Potrivit lui Viorel Paunescu, Intercontinental a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 11 milioane de euro in 2005, inregistrand pierderi pentru al cincilea an consecutiv.

Intercontinental Bucuresti este unul din cele mai mari hoteluri de cinci stele din Capitala, avand o capacitate de cazare de 402 camere.

Reprezentantii companiei estimeaza ca CHI va atinge pragul de rentabilitate in acest an. Pe de alta parte, hotelul Lido a avut o cifra de afaceri de circa 3,6 mil. euro, conform lui Paunescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO