Bordurile înalte de pe DN 15 Târgu Mureş-Reghin vor fi înlăturate, pentru siguranţa traficului

Autori: Ela Giurgea , Andreea Tobias 30.08.2012

Prefectul de Mureş, Alexandru Petru Frătean, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a sesizat, în luna iulie, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi Ministerul Transporturilor asupra problemelor legate de lucrările de reabilitare a Drumului Naţional 15, pe tronsonul Târgu Mureş-Reghin, şi, pentru că nu a primit răspuns, i-a înmânat o notă în acest sens premierului Victor Ponta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Frătean a spus că, după ce a sesizat că lăţimea sectorului de drum reabilitat este prea mică şi există riscul unor accidente, reprezentanţii CNADNR au decis înlăturarea bordurilor înalte.

"După ce premierul a cerut o soluţie pentru nota pe care i-am înmânat-o, ieri (miercuri - n.r.) Comitetul Tehnico-Economic din CNADNR a luat decizia de a se modifica soluţia tehnică, prin eliminarea acelor borduri", a spus Frătean, care a adăugat că şi reprezentanţii Poliţiei Rutiere au arătat că realizarea proiectului iniţial presupunea "riscuri majore".

Prefectul a spus că şi-ar dori ca, dacă eliminarea bordurilor va presupune costuri suplimentare, acestea să nu fie suportate din taxele şi impozitele cetăţenilor, şi a adăugat că crede că se va găsi o soluţie, astfel încât eliminarea bordurilor să se facă "în cadrul sumelor aprobate" pentru acest proiect.

"Sper doar ca eliminarea bordurilor să nu se facă pe costuri suplimentare, din taxele contribuabililor, sau prin reducerea costurilor la calitatea materialelor, pentru că acest drum trebuie să ţină 20 de ani. Vom urmări în continuare, zilnic, lucrările şi, dacă va fi cazul, vom iniţia alte demersuri pentru respectarea parametrilor tehnici şi de calitate", a declarat el.

Frătean a spus că nu cunoaşte contractul în baza căruia se execută lucrările de reabilitare pe DN 15 şi ca atare nu poate spune dacă proiectantul va răspunde pentru proiectul iniţial.

Prefectul a adăugat că speră ca prin eliminarea bordurilor să nu se prelungească termenul de finalizare a lucrărilor, programat la începutul anului 2013. El a precizat că nu are informaţii legate de producerea vreunui incident pe tronsonul care se reabilitează, însă "oricum, dificultăţile de trafic sunt imense" acolo.

"Dacă lucrările nu vor fi de calitate, voi porni un nou război", a susţinut el.

În 4 iulie, Prefectura Mureş anunţa că a sesizat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) cerându-i să analizeze posibilitatea de modificare a proiectului tehnic privind reabilitarea sectorului DN 15 Târgu Mureş-Reghin, întrucât lăţimea drumului este prea mică şi există riscul unor accidente.

"În urma lucrărilor de reabilitare realizate în interiorul localităţilor din judeţul Mureş, lăţimea părţii carosabile rezultată este de 7 metri, fiind încadrată cu borduri înalte. Pentru traficul înregistrat pe sectorul Târgu Mureş-Reghin această lăţime este insuficientă şi prezintă risc atât pentru autovehicule, cât şi pentru pietoni", se arăta în nota Prefecturii Mureş.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Mureş, Mugur Gorea, arăta că pe acel sector de drum, aflat în reabilitare, există o serie de porţiuni unde "nu pot trece două TIR-uri unul pe lângă altul", existând riscul producerii unor accidente.