Marii investitori de pe bursă: Obligaţiunile nu vor scoate bursa din impas, dar vor mai reduce exodul de capital

Autor: Roxana Pricop 30.08.2012

Administratorii fondurilor mutule şi ai fondurilor de pensii private, cei mai mari investitori instituţionali de pe bursa de la Bucureşti, spun la unison că sunt interesaţi să participe la emisiunea de obligaţiuni de 250 milioane de lei pe care o pregăteşte distribuitorul de gaze GDF Suez România. Ei reclamă lipsa de ofertă de pe piaţa locală care îi obligă să iasă pe pieţele externe şi să finanţeze companii străine.

Ştirea publicată de ZF în ediţia de joi, 30 august, că cel mai mare distribuitor de gaze GDF Suez Energy România care vrea să emită obligaţiuni în lei în valoare de 250 milioane prin Bursa de Valori Bucureşti a stârnit interes în rândul marilor investitori de pe piaţa de capital. Emisiunea GDF Suez ar fi cea mai mare ofertă de obligaţiuni corporative realizată de o companie privată românească şi ar putea reduce din exodul de capital cauzat de o piaţă locală de obligaţiuni cvasi-inexistentă.

Fondurile mutuale româneşti, cu o avere totală de 9,3 miliarde de lei, au investiţii de 1,7 miliarde de lei în obliga­ţiuni corporative. Aproape toate obligaţiunile din portofoliu sunt emise de companii străine precum Erste Bank, BMW Finance sau Metro Finance sau de companii româneşti, care le-au listat pe bursa din Luxemburg, pentru că pe bursa din Bucureşti nu a mai avut loc o emisiune de obligaţiuni din 2009, iar obligaţiunile care nu au ajuns încă la maturitate, precum cele ale BERD şi BEI, sunt deja în portofoliile fondurilor.

Situaţia este similară şi la fondurile de pensii private obligatorii, cu active de 8,2 miliarde de lei, care au investit 375 milioane de lei în obligaţiuni corporative, majoritar străine.

Altfel spus, economii de 1,7 miliarde de lei provenind de la investitori români şi contribuţii de aproape 400 milioane de lei de la viitorii pensionari sunt folosite pentru a finanţa corporaţii străine pentru că piaţa locală de capital nu oferă suficiente oportunităţi. Suma de peste două miliarde de lei ar putea fi folosită pentru a finanţa companiile româneşti care au acces tot mai dificil la creditul bancar.

"Sigur că avem lichidităţi pentru noi emisiuni de obligaţiuni. Suntem interesaţi să discutăm cu intermediarii emisiunii şi cu reprezentanţii GDF Suez pentru a afla termenii acestei oferte: preţul de emisiune, dobânda, destinaţia sumei", a spus Dragoş

Neacşu, preşe­dintele socie­tăţii de administrare Erste Asset Management, managerul celui mai mari fond de obligaţiuni din România. BCR Obligaţiuni are active de 3,3 miliarde de lei, din care 600 milioane de lei sunt plasate în obligaţiuni corporative străine.

Neacşu speră că prin această emisiune de obligaţiuni "se va sparge gheaţa" şi că alte companii private vor fi interesate să se finanţeze pe bursă.

"Un furnizor de emitenţi de obligaţiuni ar putea fi Fondul Proprietatea, care deţine participaţii la importante companii din sectorul energetic. Poate este dificil de adus aceste companii pe bursă prin listare de acţiuni, însă Fondul Proprietatea ar trebui să convingă conducerile companiilor din portofoliu să se finan­ţeze prin emisiune de obli­gaţiuni", a adău­gat Neacşu.

Un alt mare investitor în obligaţiuni, Adrian Tănase, directorul general al ING Investment Management, a afirmat că "orice obligaţiune corporatistă nouă emisă în lei, cu atât mai mult dacă este vorba de o companie locală cu o situaţie financiară bună, reprezintă o potenţială oportunitate de investiţii pentru fondul ING Bond. Fondul dispune de suficiente lichidităţi pentru a participa la orice astfel de emisiuni". ING Bond este al doilea cel mai mare fond de obligaţiuni de pe piaţa locală, cu active de peste 800 milioane de lei. Expunerea pe obligaţiuni corporative este de 61 mil. lei.

Emisiunea de obligaţiuni a distribuitorului de gaze naturale GDF Suez Energy România este cu atât mai atractivă cu cât până în prezent majoritatea emisiunilor de obligaţiuni au provenit din partea băncilor sau a instituţiilor internaţionale de investiţii. GDF Suez Energy România a încheiat anul trecut cu afaceri nete de 4 miliarde de lei (925 mil. euro), în creştere cu 8,6%, şi un profit net de 209,5 milioane de lei (48,5 milioane de euro), mai mare cu 5%.

"Fondurile de pensii private obligatorii sunt foarte lichide, circa 10-12% din active sunt plasate în depozite bancare, iar obligaţiunile emise de o companie de utilităţi sunt o oportunitate interesantă de diversificare a portofoliului. Este nevoie de mai multe astfel de emisiuni pentru fondurile de pensii private, care lunar primesc contribuţii de la viitorii pensionari", a spus Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii. Fondul de pensii obligatorii Eureko, cu active de 462 milioane de lei, are o expunere pe obligaţiuni corporative de peste 20 milioane de lei.

El atrage atenţia că piaţa titlurilor de stat, principala destinaţie de inves­tiţie a fondurilor de pensii, oferă tot mai puţine oportunităţi, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor nu a mai făcut noi emisiuni, iar preţul titlurilor pe bursă este considerat a fi ridicat.

Emisiunea de obligaţiuni este o veste bună şi pentru Bursa de Valori Bucureşti, care nu a mai reuşit să convingă o companie privată să îşi listeze acţiunile din 2008. "Situaţia de pe piaţa de acţiuni se transferă şi în cea de obligaţiuni corporatiste, principala problemă fiind lipsa de «marfă». Cauzele ar fi multiple, unele de natură administrativă, altele legate de lipsa unor repere de preţ pentru scadenţe mai lungi, de concurenţă pe partea de finanţare a creditului bancar şi inclusiv cauze legate de cunoaşterea limitată a acestui instrument de finan­ţare de către potenţialii emitenţi şi investitori", a explicat Tănase de la ING.

Rareş Nilaş, directorul general al societăţii de brokeraj BT Securities, este mai rezervat cu privire la impactul obligaţiunilor GDF Suez asupra bursei: "Este bine să avem emisiuni de obligaţiuni, însă Bursa are nevoie de listări pentru a supravieţui, de companii private mari şi de acţiuni. Piaţa de obligaţiuni nu este foarte lichidă. Obligaţiunile sunt cumpărate cu precădere de investitori instituţionali cu orizont de investiţii pe termen lung, care nu sunt interesaţi să le tranzacţioneze, ci doar să acumuleze".

Cu toate acestea, Dragoş Neacşu de la Erste consideră că atragerea de emitenţi mai întâi pe piaţa de obligaţiuni şi care apoi să fie convinşi să se listeze pe piaţa de acţiuni ar putea scoate bursa din impas.

Atragerea de finanţare prin obligaţiuni nu presupune renunţarea la control şi nu expune compania la condiţii ridicate de transparenţă, spre deosebire de piaţa de acţiuni unde proprietarul companiei trebuie să vândă din business şi să dezvăluie investitorilor planurile de dezvoltare şi de investiţii pentru a reuşi să atragă finanţare.