CSA a decis: Casele trebuie asigurate prin două poliţe începând de mâine

Autor: Ciprian Botea 30.08.2012

Proprietarii de locuinţe ale căror poliţe de asigurare facultative expiră după data de 1 septembrie vor fi obligaţi să încheie la reînnoire două poliţe, una facultativă şi una obligatorie, pentru că asigurările standard nu mai acoperă daunele mai mici de 10.000 sau 20.000 de euro (în funcţie de materialul de construcţie) produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a anunţat că de mâine societăţile de asigurare vor putea încheia poliţe numai pentru sume şi riscuri suplimentare celor acoperite de asigurarea obligatorie. Poliţele obligatorii acoperă pagubele produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 sau 20.000 de euro în funcţie de materialul de contrucţie al locuinţei.

Anterior, poliţele facultative puteau ţine locul celor obligatorii dacă acopereau şi cele trei riscuri prevăzute de poliţa obligatorie. CSA a modificat însă normele privind poliţa obligatorie şi a interzis asigurătorilor să mai subscrie riscuri de catastrofă pentru sume mai mici de 10.000 sau 20.000 de euro. Poliţele facultative încheiate înainte de 1 septembrie se vor derula însă fără modificări până la expirarea contractelor.

Practic, proprietarii care vor să-şi asigure casele pentru riscuri suplimentare şi pentru sume care depăşesc aceste valori trebuie să încheie două contracte. Asigurarea obligatorie nu este văzută ca o supraasigurare, în condiţiile în care acoperă daunele provocate de calamităţile naturale în limita a 20.000 de euro, restul sumei până la preţul real al locuinţei şi pagubele din alte cauze, cum ar fi incendiile sau exploziile, fiind acoperite de poliţa facultativă.

Asigurările obligatorii sunt emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), o companie deţinută de 13 asigurători locali. PAID a fost concurată puternic în ultimii doi ani de către societăţile de asigurări, care au aruncat pe piaţă poliţe care au un preţ similar, dar acoperă mai multe riscuri.

PAID şi-a înjumătăţit în acest context portofoliul, ajungând la numai 400.000 de poliţe. Conform calculelor iniţiale, pe baza că­rora au fost stabilite primele de asigurare 10 şi respectiv 20 de euro pe an, sistemul de asi­gu­rări obligatorii ar fi trebuit să cuprindă tot fon­dul locativ din România, adică peste 8 mi­lioa­ne de case şi apartamente.

Constantin Buzoianu, preşedintele CSA, afirma recent că modificarea regulilor de asigurare a locuinţelor va ajuta la atingerea acestui obiectiv stabilit iniţial. El a criticat totodată companiile de asigurări, inclusiv acţionarii PAID, care au făcut concurenţă neloială Pool-ului prin reducerea agresivă a preţurilor şi prin utilizarea în cadrul proceselor de vânzare a poliţelor facultative a unor sintagme ce făceau trimitere la asigurarea obligatorie.

Alte cauze identificate de şeful CSA pen­tru eşecul sistemului de asigurare obliga­torie a lo­cuinţelor sunt lipsa de interes a auto­rităţilor lo­cale, care ar fi trebuit să aplice amenzi pro­prietarilor care nu sunt asiguraţi. Primăriile pot aplica amenzi de până la 500 de lei proprie­tarilor care nu deţin o asigurare de locuinţă care să acopere riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Deocamdată nu există însă date că s-ar fi aplicat vreo sancţiune.