Cine sunt cei mai inteligenţi oameni din lume la ora actuală

Autor: Octavian Calei 01.09.2012

Deşi a evalua gradul de inteligenţă a unei persoane este o chestiune destul de subiectivă totuşi, siteul "SuperScholar.org" a selectat 10 oameni despre care nimeni nu ar putea să nege că sunt demni de titlul "cei mai inteligenţi oameni în viaţă de pe planetă", notează Huffington Post.

Părerile sunt împărţite între a lua în calcul scorul rezultatelor de la testele de inteligenţă (IQ-ul) sau realizările unei persoane. Statisticile arată că 50% dintre oameni au un scor IQ între 90 şi 110, 2,5% au deficienţe mintale (un IQ sub 70), 0,5% sunt genii (IQ > 140) şi 2,5% au un nivel de inteligenţă superior (IQ peste 130).

Terrence Tao - la vârsta de 2 ani, Tao era în stare să facă calculte aritmetice de bază. La 9 ani făcea cursuri de matematică la nivel de facultate şi la 20 de ani a luat titlul de doctor la Princeton.

Vârsta = 37 ani IQ = 230 A publicat peste 230 de lucrări ştiinţifice

Christopher Hirata - la 14 ani a intrat la Institutul Tehnologic din California, iar la 16 ani lucra la NASA în proiecte de colonizare a planetei Marte. La 22 de ani a obţinut doctoratul în astrofizică la Princeton.

Vârsta = 30 ani IQ = 225 A câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică la vârsta de 13 ani

Andrew Wiles - matematician englez renumit pentru demonstrarea "ultimei teorii a lui Fermat" în 1995, o problemă care nu a putut fi rezolvată de nimeni timp de 358 de ani.

Vârsta = 59ani IQ = 170 Decorat pentru contribuţiile aduse în matematică 15 premii la matematică şi ştiinţe

Judit Polgar - crescută în condiţii speciale de către tatăl ei, într-un experiment prin care a vrut să demonstreze că dacă copiii sunt crescuţi de mici cu profesionalism, aceştia vor avea realizări excepţionale. Se pare că experimentul lui a fost un succes, Polgar a reuşit la vârsta de 15 ani să devină cel mai tânăr campion la şah, întrecând recordul lui Bobby Fischer.

Vârsta = 36 ani IQ = 170 A doborât recordul lui Bobby Fischer la şah

Kim Ung-Yong - are cel mai mare IQ din lume, fiind listat în Cartea Recordurilor Guinness. La vârsta de 2 ani vorbea fluent 4 limbi şi la vârsta de 4 ani mergea la facultate. A fost invitat de NASA să studieze în SUA de la vârsta de 8 ani.

Vârsta = 50 ani IQ = 210 Lucrează la NASA din adolescenţă

James Woods - la testul de admitere la facultate a luat nota maximă la aptitudinile verbale şi aproape perfect la matematică. S-a înscris la facultatea de algebră liniară încă din liceu şi după ce a început Institutul Tehnologic Massachusetts s-a lăsat de studii şi s-a apucat de actorie.

Vârsta = 65 ani IQ = 180 3 premii Emmy

Garry Kasparov - deţine recordul de cel mai tânăr campion mondial la şah, câştigat la vârsta de 22 de ani. Kasparov s-a retras din şahul profesionist în 2005, după care s-a dedicat politicii şi scrisului. El a fost desemnat candidatul mişcării de opoziţie "O altă Rusie" pentru cursa prezidenţială din Rusia, 2008.

Vârsta = 49 ani IQ = 190 Campion mondial la şah A candidat pentru preşedenţie

Stephen W. Hawking - a realizat cele mai pătrunzătoare cercetări în fizică şi este autorul unor cărţi care explică funcţionarea universului. La vârsta de 21 de ani a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, o paralizie care a avansat, fiind complet imobilizat în prezent. Infirmitatea lui nu l-a oprit să-şi continue munca de cercetare.

Vârsta = 70 ani IQ = 160 Autor a 7 cărţi foarte bine vândute 14 premii şi decoraţii

Rick Rosner - jobul său de editor emisiuni televizate nu l-ar da de gol că are un scor IQ de 192. Din CV-ul lui Rosner reiese o experienţă cel puţin bizară: stripper, chelner pe role, bodyguard şi model nud.

Vârsta = 52 ani IQ = 192 Şi-a schimbat numele pentru a putea continua liceul

Paul Allen - cofondatorul Microsoft s-a îmbogăţit folosindu-şi inteligenţa. Cu o avere de 14,2 miliarde de dolari, Allen este pe locul 48 între cei mai bogaţi oameni din lume, deţine multiple companii, echipe de sport şi este un mare filantrop.

Vârsta = 59 ani IQ = 170 Avere netă = 14,2 mld. dolari