Mira Telecom se uită la extinderea în străinătate pentru afaceri de 15 mil. €

Autor: Claudiu Ilioiu 02.09.2012

Mira Telecom, o companie care oferă servicii integrate în proiecte de telecomunicaţii şi securitate, a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 12,7 milioane de euro, iar pentru acest an estimează o creştere de 10 - 15%, pe fondul noilor competenţe dezvoltate în companie şi al noilor proiecte.

"Anul trecut, cifra de afaceri cumulată a companiei a fost de 12,7 milioane de euro. Din totalul veniturilor, profitul e de 10 - 15%, din care 90% se reinvesteşte în companie. Pentru 2012, estimăm o creştere de 10 - 15%. 70% din cifra de afaceri provine din proiectele cu statul, iar 30% din zona privată", a declarat Stelian Ilie, preşe­dintele Mira Telecom.

Compania a fost fondată de către Stelian Ilie în 1998, domeniul de activitate fiind distribuţia de echipamente de radicomunicaţii. Mira Telecom are în prezent 170 de angajaţi şi colaboratori la nivelul întregului grup (Mira Telecom, Mira Software, Mira Technologies, Logika IT Solutions). Compania are trei acţionari, Stelian Ilie care deţine 80%, Dragoş Băsmăluţă - 15% şi Dan Modoran - 5%.

"Una dintre problemele cu care ne confruntăm şi cu care se confruntă multe companii este cea a plăţilor. Proiectele se finalizează iar întârzierile la plăţi ajung până la 2-3 luni. Acest lucru afectează supravieţuirea unei companii şi limitează considerabil dezvoltarea. Profitul pe care îl obţinem din anumite proiecte se transformă de fapt într-o pierdere. Pentru că facturăm, nu ne încasăm banii, dar trebuie să plătim TVA, altfel nu putem participa la licitaţii", spune Stelian Ilie.

În prezent compania are proiecte în domeniul telecom de dezvoltare a reţe­lelor de telefonie mobilă pentru ope­ratorii Vodafone şi Orange, iar în domeniul securităţii proiecte de livrare a diferitelor tipuri de autospeciale pentru cele 8 euroregiuni din România, beneficiarii finali fiind diferite ISU judeţene.

"Colaborarea noastră cu Orange şi Vodafone a început în urmă cu 10 ani şi continuă şi în prezent. În domeniul securităţii avem în desfăşurare contracte pentru livrarea de autospeciale pentru situaţii de urgenţă pentru ISU. Acţio­năm în calitate de integratori în aceste proiecte. Cumpărăm şasiul, lucrăm cu o altă companie care face carosarea şi împreună cu specialiştii noştri instalăm toate sistemele necesare", a declarat în cadrul interviului Dragoş Băsmăluţă, CEO al Mira Telecom. "Un alt segment de proiecte pe zona de security îl reprezintă sistemele de supraveghere urbane, ce fac parte din planurile de dezvoltare urbană şi sunt proiecte finanţate european. Am implementat un astfel de sistem la Buzău, cu 163 de camere. Urmărirea este realizată de către Po­liţia Locală. Mai avem în curs de implementare un astfel de proiect şi la Turnu Severin", a mai adăugat Băsmăluţă.

Cum au ajuns afacerile cu statul la o pondere de 70% din rulaj?

Odată cu venirea crizei economice, spre finalul anului 2008, marii operatori de telefonie mobilă au oprit investiţiile, de aceea raportul dintre contractele cu statul faţă de cele private s-a schimbat din 2007 - 2008, când 55% din cifra de afaceri provenea din zona privată, iar 45% din zona de stat, spune Ilie.

"O strategie internă a companiei, pentru a nu fi nevoiţi să disponibilizăm masiv oamenii, a fost implicarea managementului local al filialelor din ţară. Mira are patru filiale în ţară: la Bacău, Braşov, Cluj şi Craiova. A fost o strategie bună, care a dat rezultate şi a responsabilizat managerii de filiale", a mai adăugat el.

În 2010 compania a contractat o finanţare europeană pentru construcţia unui centru de cercetare. "Achiziţionasem deja un teren la Joiţa (judeţul Giurgiu). Până în august 2012 am finalizat construcţia clădirii pe acest teren şi am achiziţionat o mare parte din echipamente. Centrul este dedicat cercetării în domenii diverse - software, securitate, electronică, biofizică şi beneficiază de asistenţă financiară nerambursabilă prin Programul Operaţional Sectorial "Creş­terea Competitivităţii Economice"- cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională - "Investiţii pentru viitorul dumneavoastră", în valoare de aproximativ 2 milioane de euro".

Contribuţia Mira Telecom la finanţare este de aproximativ 60% din investiţia totală, potrivit aceleaşi surse. "Tot proiectul va ajunge la o investiţie finală de 4 milioane de euro", a mai spus Ilie.

Planurile de dezvoltare ale companie prevăd şi o extindere în străinătate, pe segmentul serviciilor de securitate.

"Am început deja să lucrăm la partea de marketing şi probabil în 2 ani vom fi pregătiţi pentru extinderea în străinătate. Prima destinaţie va fi Dubai, unde suntem într-o fază destul de avansată în ceea ce priveşte stabilirea biroului".

De un an de zile compania a lansat o nouă componentă - aplicaţiile soft pentru zona de business, componentă promovată şi în biroul din Dubai.

"Aceste aplicaţii vor fi gestionate şi implementate de către o firmă pe care am înfiinţat-o anul acesta, Logika IT Solutions. Suntem specializaţi pe implementarea de soluţii Oracle. Targetul nostru pentru aceste produse îl reprezintă atât companiile private, cât şi instituţii ale statului", a adăugat CEO-ul companiei.

Compania Mira a fost fondată de către de Stelian Ilie în 1998, domeniul de activitate fiind distribuţia de echipamente de radicomunicaţii, iar în 2001 a încheiat un contract cu operatorul de telefonie mobilă Vodafone.

"În 1991 am absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, din cadrul Universităţii Politehnică, iar în 1995 am decis să mă îndrept către domeniul în care m-am specializat, telecomunicaţii. În 1998 am înfiinţat compania Mira Telecom. Am început cu distribuţia de echipamente de radicomunicaţii în 1999, când nu era o perioadă foarte bună pentru piaţa echipamentelor de telecomunicaţii, pentru că telefonia mobilă se dezvolta foarte intens şi începuse să înlocuiască telecomunicaţiile prin staţii radio. Am investit banii pe care i-am obţinut dintr-un credit la CEC. Am făcut un credit de 15.000 de mărci. La început am fost distribuitor al echipamentelor de telecomunicaţii ICOM (Japonia). Într-un an am devenit furnizor exclusiv în România pentru aceste produse. În 2001 am dat primul test în domeniu. Am încheiat un contract cu operatorul de telefonie mobilă Vodafone, la vremea respectivă - Connex. În cadrul acestui proiect am furnizat servicii de instalare şi de commissioning pentru echipamentele de transmisii de date", a relatat acesta.

În 2002, compania a început extinderea serviciilor în zona de securitate antiteroristă. "După prăbuşirea turnurilor gemene din New York, în urma atacurilor teroriste, ne-am gândit că şi business-ul de securitate poate reprezenta o oportunitate, dar nu partea de securitate IT, ci partea de protecţie împotriva acţiunilor teroriste. La vremea respectivă aveam deja concurenţi puternici pe piaţa de securitate, precum UTI şi MB Telecom. În 3-4 ani am reuşit să devenim şi noi un jucător important în domeniul securităţii", a mai spus Ilie.

În intervalul anilor 2006 - 2008 compania a devenit şi integrator de proiecte de securitate. Unul dintre aceste proiecte fiind SCOMAR (2008 - 2009), un sistem operativ de supraveghere, care permite detectarea, urmărirea, recunoaşterea şi identificarea navelor ce desfăşoară activităţi ilegale de trafic la Marea Neagră, în care Mira Telecom a asigurat managementul proiectului, valoarea proiectului fiind de 18 milioane euro. "Începând cu 2006 - 2007 am participat la mai multe proiecte cu componenţă de securitate, iar printre clienţii noştri s-au numărat aeroporturi, Ministerul de Justiţie şi Ministerul de Interne. Au fost contracte cu statul pentru că echipamentele de securitate sunt achiziţionate cu precădere de sistemul guvernamental, care se ocupă de tot ce înseamna control antitero şi siguranţă naţională", potrivit lui Iulie.