O altă companie din portofoliul SIF Muntenia îşi cere insolvenţa

Autor: Adrian Cojocar 02.09.2012

Conducerea transportatorului ru­tier de mărfuri Transchim Bucureşti (TRAI), controlat de SIF Muntenia (SIF4), a cerut din proprie iniţiativă in­tra­rea companiei în procedură de insol­venţă din cauza blocajului financiar în care se află, potrivit unui comunicat tran­smis pe bursă.

Transchim se afla într-o situaţie financiară precară de mai multă vreme, în condiţiile în care din anul 2007 firma s-a aflat permanent pe pierdere. În ul­timii cinci ani transportatorul a raportat pier­deri care au cumulat 14 mil. lei (circa 4 mil. euro). Anul trecut firma a încheiat cu un rezultat negativ de peste 3 mil. lei la o cifră de afaceri de 17,9 mil. lei, ma­jo­ritatea pierderilor din ultimii ani pro­venind din activitatea de bază. SIF Mun­tenia a moştenit o participaţie de circa 13% din acţiunile Transchim şi din anul 2010 a hotărât să-şi majoreze par­ti­ci­paţia, ajungând la 45% din acţiuni în anul 2010. Ulterior SIF-ul a derulat o ofertă de preluare în valoare de 3,2 mil. lei pentru a cumpăra şi restul de acţiuni, în urma căreia a ajuns să deţină 55,7% din acţiunile Transchim.

Dintr-un total de 19 companii con­tro­late de SIF Muntenia şase societăţi erau în procedură de insolvenţă sau în faliment la începutul acestui an, arată raportul anual al companiei.

Potrivit unei analize a ZF, rezultatul cumulat pe anul 2010 la 15 din firmele controlate de SIF Muntenia unde există date disponibile arată pierderi însumate de 43,4 mil. lei (circa 10 mil. euro) la afaceri de 159,4 mil. lei (38 mil. euro).

Rezultatele mai slabe ale SIF Mun­tenia, care a înregistrat în 2011 cel mai mic profit din ultimii şase ani, au atras aten­ţia unora dintre acţionarii societăţii, care au dat un vot de blam în AGA res­pin­gând aprobarea situaţiilor financiare. Gru­pul de acţionari în frunte cu omul de afa­ceri Gheorghe Iaciu a schim­bat mem­brii Consiliul Repre­zen­tan­ţilor şi a cerut tragerea la răspun­dere a firmei SAI Muntenia, care administrează SIF 4.