Sorin Creţeanu intră în proiectul imobiliar care i-a adus insolvenţa lui Horaţiu Cercel la Concefa

Autor: Adrian Cojocar 02.09.2012

Firma de construcţii Comnord Bucureşti (COSC), controlată de unul dintre cei mai dis­creţi oameni de afaceri, Sorin Creţeanu, a în­cheiat în luna martie un contract de an­tre­pri­ză generală în valoare de 3,6 mil. euro în ca­drul proiectului de mai multe sute de milioane de euro denumit Silver Mountain al lui Dan Fisher, care a decedat în urmă cu o lună de zile.

Firma lui Creţeanu i-a luat astfel locul lui Ho­raţiu Cercel, care deţinea anterior un con­tract de antrepriză generală pentru lucrări la proiect cu firma de construcţii Concefa Sibiu (COFI), dar a decis să rezilieze con­trac­tul după ce implicarea în proiectul Silver Moun­tain i-a adus pierderi de zeci de milioane de lei în 2011 şi a adus grupul Concefa aproa­pe de fa­liment. Potrivit rapoartelor Concefa, pier­derile au fost cauzate de penalităţi de întâr­ziere, costuri peste estimări legate de refa­ce­rea lucrărilor în urma reclamaţiilor privind ca­li­tatea lor, respectiv costuri de reziliere a con­tractului cu INR Management Real Estate, dez­voltatorul proiectului. Odată cu pierderea con­tractului, Concefa şi-a redus şi volumul de activitate, fapt ce a generat de asemenea alte pierderi din cauza costurilor supradimen­sio­nate, ceea ce a determinat conducerea socie­tăţii să ceară din proprie iniţiativă insolvenţa pentru a se proteja de creditori.

Concefa a semnat în 2009 cu antre­prenorul general al proiectului INR Mana­gement Real Estate un contract de antrepriză generală în valoare de 50 mil. euro.

Decizia lui Creţeanu de a se implica în proiectul Silver Mountain vine în contextul în care afacerile Comnord Bucureşti s-au prăbuşit în patru ani de 38 de ori, anul trecut firma de construcţii mai rulând afaceri de doar 6,7 milioane de lei (1,6 milioane de euro).

Comnord şi-a majorat în primele şase luni ale anului afacerile de 2,4 ori, la 8,4 mil. lei pe fondul semnării contractului de lucrări la staţiunea de lux de lângă Poiana Braşov.

Între timp Concefa Sibiu, aflată în insol­venţă, şi-a continuat căderea, în prima ju­mătate a acestui an afacerile coborând cu 70,4%, la puţin peste 8 mil. lei, după ce şi anul trecut afacerile companiei de construcţii au înregistrat un declin de 24%.