Commerzbank face curăţenie şi iese din ProCredit România

Autor: Razvan Voican 02.09.2012

Gigantul german Commerzbank, care a avut înainte de criză câteva tatonări pentru a intra pe piaţa românească, a hotărât să-şi vândă participaţia de 19,3% pe care o avea la ProCredit Bank România în cadrul unui amplu proces de curăţare a portofoliului de business din regiune.

Stephen Engels, CFO al Commerzbank, a anunţat luna trecută semnarea contractelor de vânzare a pachetelor minoritare deţinute în mai multe subsidiare ale holdingului german ProCredit. În luna mai Commerzbank încheiase cu ProCredit Holding un contract cu opţiune de vânzare a acţiunilor ProCredit Bank România, cu perioadă de exercitare determinată şi preţ fix confidenţial.

Participaţia Commerzbank se erodase anul trecut în urma unei majorări de capital la care nemţii n-au participat, în 2010 aceasta depăşind 21%. În urma tranzacţiei, ProCredit Holding ajunge la peste 51% din acţiuni. Banca locală cu active modeste de 260 mil. euro mai este susţinută de BERD, cu 17,1% şi IFC, cu 12,6%.

Mişcarea Commerzbank este relevantă pentru procesul de dezintermediere la care au recurs marile bănci ale zonei euro. Gigantul german şi-a vândut subsidiara din Ucraina şi se concentrează pe afacerile din Polonia.