Decizia surprinzătoare a Bulgariei, care ar trebui să dea de gândit şi României

Autor: Vlad Popescu 04.09.2012

Bulgaria a îngheţat pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei euro, în contextul crizei datoriilor de stat, considerând că aderarea la uniunea monetară nu ar mai aduce vreun beneficiu, ci numai costuri.



Premierul Boyko Borisov şi ministrul Finanţelor Simeon Djankov au declarat că decizia de a suspenda planurile de aderare la zona euro, un vechi obiectiv pe termen lung al mai multor guvernări de la Sofia, este o consecinţă a deteriorării condiţiilor economice şi incertitudinilor legate de viitorul blocului monetar, alături de schimbarea "decisivă" a opiniei publice din ţară privind adoptarea euro, la începutul celui de-al treilea an de austeritate, potrivit WSJ.com.

"Direcţia s-a schimbat în strategia noastră, dar şi în rândul publicului. În prezent, nu văd niciun beneficiu al intrării în zona euro, ci numai costuri. Publicul este îndreptăţit să ştie cine ar avea de salvat pe cine după ce aderăm. Este prea riscant pentru noi şi, în plus, nu este sigur care sunt regulile şi cum vor sta lucrurile peste un an sau doi", a afirmat Djankov.

Criza datoriilor de stat a determinat şi alte state UE să se îndepărteze cu prudenţă de adoptarea monedei unice. Premierul lituanian Andrius Kubilius a declarat săptămâna trecută că ţara va adera la zona euro numai atunci când "Europa va fi pregătită".

Anterior, premierul leton Valdis Dombrovskis a spus că guvernul va lua o decizie în privinţa unui program de adoptare a euro în primăvara anului 2013, termen care contrazice obiectivul anterior de a adopta moneda unică la începutul lui 2014.

Borisov a afirmat că temerile guvernului bulgar au fost accentuate de divergenţele tot mai profunde dintre liderii europeni - unii dintre aceştia susţin insistenţele Germaniei de a prioritiza disciplina fiscală în defavoarea creşterii econmice, iar alţii doresc o politică mai expansionistă.

"Sunt sigur că vom asista la o adâncire a divergenţelor din Europa, deoarece multe guverne nu sunt pregătite să înghită deciziile dificile pe care trebuie să le ia. Parcă avem de-a face cu un copil răsfăţat care nu vrea să meargă la stomatolog să-şi trateze dinţii, deşi are nevoie de o operaţie. Este un moment critic pentru zona euro şi pentru UE", a afirmat premierul bulgar.

Programul Bulgariei de adoptare a monedei euro s-a schimbat odată cu evoluţia crizei financiare de pe continent. În luna ianuarie a anului 2010, Borisov afirma că Bulgaria urma să solicite formal intrarea în mecanismul ERM de preaderare, pentru a trece oficial la euro din 2013. Termenele au fost amânate odată cu adâncirea crizei din zona euro, însă până recent guvernul a menţinut poziţia că Bulgaria este în continuare fidelă obiectivului de a se alătura blocului monetar.

Guvernul bulgar estimează că economia va creşte în acest an cu 1,5% din PIB, după plus 1,7% în 2011. Djankov a avertizat că zona euro s-ar putea confrunta cu "cinci ani de creştere zero" dacă statele membre vor continua să discute soluţii în loc de a susţine din plin strategia Germaniei de a continua consolidarea fiscală strictă.