Grupul Martifer va continua investiţiile în România, după lansarea primului proiect de energie solară

Autor: Cristina Cuncea 05.09.2012

Parcul fotovoltaic este amplasat în localitatea Pufeşti, Vrancea, pe o suprafaţă de 4 hectare, şi are o capacitate instalată de 1,5 MW.

Proiectul a fost devoltat în parteneriat cu firma Eurowind Energy A/S.

"Aceasta este prima dintre instalaţiile fotovoltaice pe care intenţionăm să le construim în România. În acest moment, piaţa românească devine una dintre cele mai active din sectorul instalaţiilor fotovoltaice din Europa şi sperăm că prezenţa noastră consolidată în România ne va asigura o poziţie fruntaşă în calitate de contractor EPC", a declarat, într-un comunicat, Pedro Pereira, director Martifer Solar pentru Europa şi administrator executiv al biroului din România.

Finalizată la începutul lunii iulie, instalaţia a fost conectată la reţeaua naţională pe 2 august, fiind una dintre primele instalaţii fotovoltaice de dimensiuni mari. Instalaţia va fi operată de Eurowind Energy A/S prin intermediul unei filiale înfiinţate special - AWRR Sun 115 SRL.

Instalaţia a fost inaugurată oficial miercuri, iar companiile nu au comunicat valoarea investiţiei.

"În 2011, Martifer Solar şi Eurowind Energy A/S au semnat un contract de distribuţie a componentelor MPrime pe piaţa daneză şi pe cea a ţărilor scandinave. Ca urmare a succesului proiectului de la Pufeşti, ambele vor extinde colaborarea de pe piaţa românească, unde intenţionează să demareze şi alte proiecte în curând, şi pe alte pieţe din Europa", se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor celor două companii, unele proiecte ar putea fi lansate în acest an.

În 2011, Martifer Solar a înregistrat venituri de 293,2 milioane de euro şi a construit panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 200 MW la nivel mondial.

Eurowind Energy A/S este implicată în investiţii în domeniul energiei solare şi eoliene în Europa, principalele sale pieţe fiind Danemarca, Germania, România şi Polonia.

Sectorul producţiei de electricitate în panouri solare este la început în România. Printre companiile care au anunţat planuri de astfel de investiţii se numără Green Energy Specialists din Bistriţa, Electrawinds (Belgia), Monsoon Group, Renovatio Trading (din grupul cipriot Renovatio), Enev Avrig sau Darcom Group.