Creditorii Asmita Gardens au aprobat planul de reorganizare a companiei

Autori: Andrei Cîrchelan , Cristina Cuncea 05.09.2012
Creditorii complexului rezidenţial Asmita Gardens din Bucureşti au aprobat miercuri planul de reorganizare propus de creditorul majoritar AGI RRE împreună cu administratorul judiciar Euro Insol, potrivit unui comunicat de presă al administatorului.
 
Planul, care a fost votat cu o majoritate de 69% din totalul creanţelor cu drept de vot înscrise la masa credală, prevede plata integrală, cu prioritate, a creanţelor bugetare.
 
Plăţile vor veni din fondurile obţinute prin vânzarea celor 397 apartamente rămase nevândute în prezent. Preţul mediu de vânzare al unui apartament este sub 1.000 euro pe metru pătrat, după ce înainte de deschiderea procedurii de insolvenţă atingea 1.600 euro/mp, iar după deschiderea procedurii căzuse la 1.050 euro/mp.  
 
Asmita Gardens este cel mai mare complex rezidenţial din România, cu o valoare de 120 milioane de euro şI 758 de apartamente.
 
Potrivit unor informaţii publicate anterior de Ziarul Financiar, apartamentele rămase nevândute în complexul rezidenţial au fost evaluate la 45 milioane euro, în timp ce datoriile companiei se ridică la 110 milioane euro. 
 
Expunerea AGI pe proiect este de 70 de milioane de euro, provenind dintr-un credit acordat în 2006 de Alpha Bank România dezvoltatorului. Din această sumă, banca finanţatoare va încasa 55 milioane euro, potrivit Mediafax. 
 
"În total creditorul garantat şi creditorii chirografari vor pierde 200 de milioane de lei (45 milioane de euro, n.r.), din care 60 de milioane de lei (circa 15 milioane de euro, n.r.) vor fi pierderi care vor reveni Alpha Bank. Pierderile băncii vor fi însă de circa 100 milioane de lei (peste 20 milioane de euro, n.r.) pentru că nu cred că va putea recupera din vânzarea locuinţelor 55 milioane de euro aşa cum prevede planul, ci doar 40-45 milioane de euro", a declarat pentru Mediafax Remus Borza, managing partner al firmei Euro Insol, administratorul judiciar al complexului.
 
Implementarea planului se va face pe o perioadă de 36 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu încă 18 luni.
 
Euro Insol este administratorul judiciar şi în cazul insolvenţei Hidroelectrica.