Deţinuţilor din Marea Britanie le e frică de libertate din cauza crizei

Autor: Radu Bostan 05.09.2012

Costul libertăţii într-un climat de austeritate economică apasă pe foştii deţinuţi, care după eliberare se luptă cu instabilitatea financiară şi, astfel, sunt expuşi riscului de recidivă, în timp ce închisorile europene devin tot mai pline, scrie CNBC, care preia informaţii ale unor ONG-uri britanice.

Majoritatea foştilor deţinuţi se confruntă după eliberare cu datorii, costul ridicat al locuinţelor, dificultăţi în a găsi loc de muncă şi austeritate. Influenţa factorilor financiari este, spun ONG-urile, dovedită de rata de recidivă, de 90% în 2012, potrivit Ministerului britanic al Justiţiei.

"Dacă aş avea o liră sterlină pentru fiecare om care mi-a zis «Credeam că închisoarea va fi partea grea»", spune Chris Bath, director al ONG-ului Unlock. "Măcar în închisoare ai un adăpost şi mâncare. Când ieşi, devii un paria, un puşcăriaş necalificat - eşti total pierdut şi nu se alege nimic de tine."

Cum 75% din angajatori spun că ar refuza pe cineva cu o condamnare, Bath arată că este extrem de dificil pentru foştii deţinuţi să îşi găsească un loc de muncă într-o economie care oferă puţine oportunităţi până şi persoanelor calificate şi cu experienţă care nu au comis infracţiuni. În plus, conform unui studiu guvernmental, majoritatea deţinuţilor sunt "excluşi financiar" încă dinainte de încarcerare, iar o treime nu au cont bancar, spune Bath.

Totuşi, când 230.000 de persoane trec prin lupa sistemului britanic de justiţie în fiecare an şi 9,2 milioane de britanici cu vârstă de muncă au cazier penal există o mare problemă pentru milioanele de oameni care se întorc din închisoare într-o "societate care nu îi mai vrea", spune Bath, adăugând că "mereu va exista o societate infracţională gata să îi primească înapoi cu braţele deschise".

Nacro, cea mai mare organizaţie britanică de prevenire a infracţiunilor, spune că autorităţile ar trebui să trateze cauzele principale ale infracţionalităţii, cum ar fi datoriile, lipsa locuinţelor, lipsa locului de muncă şi instabilitatea financiară, în special pe timp de recesiune.

Organizaţia arată că un deţinut costă statul aproape 40.000 lire sterline (peste 60.000 dolari) pe an, iar 85 închisori britanice au avertizat că sunt supraaglomerate. Numărul deţinuţilor este de aproximativ 86.800 în Marea Britanie, periculos de aproape de capacitatea maximă de 90.707 deţinuţi, ceea ce duce la un "risc serios de revolte", potrivit Asociaţiei Ofiţerilor de Penitenciar.

În aprilie 2012, în Grecia, 11 paznici de închisoare au intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva aglomeraţiei, lipsei personalului şi neplăţii sporurilor de noapte şi a orelor suplimentare din 2010. În acest context, grupuri ca Sindicatul European din Serviciile Publice (EPSU) avertizează că "efectele austerităţii asupra închisorilor sunt ca sarea pe rană".

"Criminalitatea ridicată şi alte probleme sociale sunt un preţ mare de plătit pentru reducerea datoriei publice şi a deficitului", EPSU a spus CNBC.