Gazprom este anchetat de CE pentru obstrucţionarea concurenţei în Europa Centrală şi de Est

Autor: Vlad Popescu 06.09.2012

Comisia Europeană (CE) a început o anchetă pentru a determina dacă mono­polul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom obstrucţionează concurenţa pe pieţele de profil din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui comunicat al Executivului UE, pentru care cazul este o chestiune prioritară.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom către Europa s-au redus cu 10% în ritm anualizat în perioada ianuarie-august, potrivit unei surse apropiate situaţiei şi citată de Thomson Reuters, semn că poziţia grupului rus pe piaţa din regiune se clatină.

"Comisia este îngrijorată că Gazprom ar putea abuza de poziţia dominantă pe care o deţine pe pieţele upstream de distribuţie de gaze din state membre aflate în Europa Centrală şi de Est", încălcând legislaţia concurenţei din Uniunea Euro­peană, se arată într-un comunicat al CE.

CE anchetează "trei practici suspectate a fi anticoncurenţiale" în Europa Centrală şi de Est. Grupul rus furnizează aproximativ un sfert din gazele naturale consumate în UE.

În primul rând, Comisia suspectează că Gazprom a "divizat" pieţele de gaze prin obstrucţionarea fluxului liber de gaze naturale în statele membre din regiune. În al doilea rând, Gazprom ar fi prevenit diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, iar în al treilea rând grupul rus ar fi impus "preţuri incorecte" asupra clienţilor prin legarea preţurilor la gaze de cotaţiile petrolului.

"Astfel de acţiuni, dacă vor fi dovedite, pot constitui restricţionarea concurenţei şi pot conduce la preţuri mai mari şi la deteriorarea securităţii aprovizionării. În final, o astfel de conduită poate afecta consumatorii din UE", notează CE.

Comisia Europeană a efectuat anul trecut inspecţii la sediile Gazprom şi ale companiilor din regiune care cumpără gaze de la grupul rus, inclusiv subsidiarele ungare ale grupurilor germane RWE şi E.ON Ruhrgas, grupul austriac OMV şi compania polonă PGNiG, pentru a aduna informaţii privind preţurile şi sursele de aprovizionare cu gaze naturale, potrivit Bloomberg.

Dacă Executivul UE determină că o companie a încălcat legislaţia europeană a concurenţei, aceasta poate fi amendată cu până la 10% din venitul anual.

Gazprom a cedat în negocierile cu companiile germane şi franceze, acceptând preţuri mai mici, însă statele din Europa Centrală şi de Est nu au reuşit să obţină concesii semnificative, comentează pentru Bloomberg Patrick Heren, consultant specializat în industria gazelor.

Guvernul Lituaniei a cerut anul trecut Comisiei Europene să ancheteze Gazprom pentru că a refuzat să reducă preţurile la gaze după ce statul a anunţat că va despărţi operaţiunile de furnizare de cele de transport al gazelor. Overgas, cel mai mare distribuitor privat de gaze din Bulgaria, unde Gazprom este acţionar, a depus în 2010 o reclamaţie la CE după ce compania de stat Bulgartransgaz a blocat accesul la o conductă de înaltă presiune.