Poate fi Oltchim un Cupru Min pentru guvernul Ponta?

Autor: Andrei Chirileasa 06.09.2012

Privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), cel mai mare combinat chimic al ţării, a ajuns prioritatea zero pe ordinea de zi a guvernului condus de Victor Ponta, în condiţiile în care compania şi-a oprit producţia pe 22 august, conducerea executivă a demisionat, iar salariaţii neplătiţi de două luni au ieşit ieri în stradă.

"Aici, domnul ministru Chiţoiu, ştiţi, răspundeţi - capul, viaţa şi tot - de succesul operaţiunii de privatizare de la Oltchim", a declarat ieri premierul Victor Ponta în deschiderea şedinţei de guvern.

Modul în care va fi rezolvată problema Oltchim va marca cel mai probabil mandatul guvernului Ponta, la fel cum fiasco-ul generat de privatizarea Cupru Min a dus la căderea guvernului PD-L condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Între timp, situaţia Oltchim a devenit disperată. Peste 300 de salariaţi au protestat ieri în faţa sediului companiei, spunând că nu şi-au mai primit salariile de două luni. Ei au spus că vor relua protestele şi în zilele următoare, în timp ce Ponta le-a transmis prin ministrul pentru dialog social Liviu Pop "să nu sperie investitorii".

Tot ieri, Constantin Roibu, cel care a condus Oltchim din 1991, a demisionat din funcţia de director general, îm­pre­ună cu alţi 16 directori. Demisia sa a fost cerută de şeful OPSPI Remus Vulpescu ca o condiţie pentru reluarea finanţării de către stat în vederea repornirii combinatului.