BCE a menţinut dobânda cheie la 0,75%, urmează conferinţa lui Mario Draghi privind planul anticriză

Autor: Vlad Popescu 06.09.2012

"La şedinţa de astăzi, Consiliul Guvernatorilor BCE a decis ca dobânda principalelor operaţiuni de refinanţare şi dobânzile facilităţii marginale de credit şi facilităţii de depozit vor rămâne neschimbate la 0,75%, 1,5%, respectiv 0%. Preşedintele BCE va comenta asupra motivelor aflate la baza acestor decizii la o conferinţă de presă care va începe la 2:30 PM CET (15:30 ora României - n.r.)", se arată într-un comunicat publicat joi pe site-ul instituţiei.

În şedinţa de la începutul lunii iulie, BCE a coborât dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungând la minime istorice.

Banca Angliei a menţinut joi dobânda cheie la 0,5% şi a menţinut programul de cumpărare de obligaţiuni din piaţă la un plafon de 375 miliarde lire.

Banca centrală a Suediei a redus joi dobânda de politică moentară de la 1,25% la 1%, un nou minim istoric, spre surprinderea analiştilor.

Draghi a declarat la începutul lunii iulie că va face "tot ceea ce este necesar" pentru a asigura surpavieţuirea monedei euro. În linii mari, planul şefului BCE se referă la reducerea costurilor de finanţare ale Spaniei şi Italiei prin achiziţii masive de obligaţiuni.

BCE ar urma să cumpere obligaţiuni guvernamentale ale celor două ţări de pe piaţa secundară, în timp ce fondul de urgenţă al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, ar trebui să achiziţioneze în paralel titluri direct de la trezoreriile din Roma şi Madrid. Achiziţiile ar fi condiţionate de ţinte fiscale şi reforme economice, asemenea unui acord de finanţare externă.

Potrivit informaţiilor obţinute de Bloomberg de la surse oficiale, proiectul lui Draghi presupune intervenţia pe pieţe pentru a readuce dobânzile sub control prin achiziţii nelimitate de obligaţiuni cu maturitatea de până la trei ani. Banca centrală a Germaniei se opune planului, potrivit Bloomberg.