Comisia de reprezentare a TVR în implementarea Programului de redresare economică, înfiinţată joi

Ziarul Financiar 06.09.2012

Membrii Comisiei nou înfiinţate sunt Cristian Zgabercea şi Liviu Nicolescu - consilieri ai lui Claudiu Săftoiu -, Cătălin Niţă - avocat, specialist în dreptul muncii, şi Mihai Enea - director Resurse Umane în cadrul TVR, se precizează în comunicatul remis MEDIAFAX.

Comisia are rolul de a susţine interesele Societăţii Române de Televiziune (SRTv), conform Programului de redresare economică a televiziunii publice, aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administraţie nr. 110 din 28.08.2012, şi care a stat la baza Memorandumului privind eşalonarea, pe şapte ani, a plăţii datoriilor fiscale, aprobat de Guvern pe 1 septembrie.

"În virtutea transparenţei şi a obligaţiilor legale, conducerea TVR a dialogat în mod constant cu partenerii sociali, atât prin întâlniri oficiale (precum cele din 16 şi 17 august sau la Adunarea Generală extraordinară a Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din SRTv din 23 august), cât şi prin mai multe discuţii informale. Tra nsparenţa şi deschiderea către dialog vor continua să fie principiile în baza cărora îşi va desfăşura activitatea şi această Comisie, înfiinţată prin ordinul PDG", se arată în comunicat.

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, pe 29 august, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede şi modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului la 2.340, fapt care implică concedierea a aproape 980 de angajaţi, după cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu.

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susţinere (Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Claudiu Brânzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Jugănaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente), două voturi împotrivă (Valentin Nicolau şi Sorin Burtea) şi o abţinere (Romina Gabriela Surugiu).

Conducerea SRTv a solicitat, miercuri, deschiderea dialogului cu partenerii sociali, consultările vizând "diminuarea consecinţelor concedierilor colective şi stabilirea echitabilă a criteriilor de selecţie" a personalului necesar funcţionării TVR în noua structură organizatorică.

TVR are, în momentul de faţă, o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august şi publicat în data de 11 august.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.
Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59. Pe de altă parte, conducerea TVR nu a anunţat momentul în care TVR Cultural îşi va suspenda emisia.

De asemenea, reprezentanţii administraţiei TVR au informat, pe 23 august, membrii Adunării Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din Televiziunea Română (SPUSTV) că, în urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Muncă vor fi respectate. În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.