Până la management privat, pe companiile de stat le mănâncă interimatul

Autor: Roxana Pricop 06.09.2012

Numirile politice şi întârzierea implementării codului de guvernanţă corporatistă la companiile de stat pot submina orice perspectivă pentru restructurarea cu succes a companiilor de stat şi pot întârzia pe termen nedefinit orice câştiguri din performanţă, spune Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, care trage un semnal de alarmă privind întârzierea aplicării Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă a companiilor de stat.

Guvernul condus de Emil Boc a aprobat în decembrie 2011 codul de guvernanţă corporativă pentru companiile de stat prin Ordonanţa de Urgenţă 109, asumându-şi astfel transparentizarea activităţii unor societăţi cu afaceri de peste zece miliarde de euro, dar care fac profituri foarte mici din cauză că sunt administrate ineficient. Deşi cele mai importante prevederi ale Ordonanţei 109 fac referire la alegerea membrilor consiliilor de adminis­traţie (CA) şi obligă autorităţile să apeleze la serviciile unor firme de recrutare pentru selectarea candidaţilor pentru CA sau pentru funcţia de director general, tocmai acestea nu sunt respectate. Guvernul nu a stabilit un termen-limită până la care Ordonanţa 109 trebuie implementată.

Primul care a uitat de această ordonanţă a fost chiar Emil Boc, când în ianuarie Ministerul Economiei l-a ales pe Adrian Vevera, consilierul personal al premierului, în funcţia de preşedinte al Transelectrica.

În februarie, după demisia guvernului Boc, noul Executiv condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu a făcut schimbări cu titlu provizoriu la vârful companiilor de stat. Guvernul Ponta a făcut noi schimbări la vârful companiilor de stat, iar mandatul interimar, soluţie de compromis pentru a putea numi în continuare apropiaţi politic fără a încălca Ordonanţa 109, a devenit din excepţie regulă.

La Romgaz, producătorul naţional de gaze naturale, Corin Cindrea (foto) este noul director general. El este vicepreşedinte al PSD Mediaş, iar preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu se numeşte Ioan Cindrea. Corin Cindrea este investigat de DIICOT pentru complot şi subminarea economiei naţionale în dosarul Romgaz-InterAgro. La Transelectrica, Mircea Ciopraga este preşedintele consiliului de administraţie începând cu sfârşitul lunii iunie. El nu are experienţă anterioară în poziţii de top management, nici în companii de mărimea Transelectrica. A fost deputat din partea PNL şi a fost numit provizoriu până când AGA va alege noi administratori conform OUG 109.

Franklin Templeton a emis pe 6 septembrie un comunicat de presă în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de actuala stare de fapt, atrăgând atenţia că această situaţie ar putea împiedica serios procesul ambiţios, dar mult întârziat, de reformare a companiilor de stat din România, din care multe se află în portofoliul Fondului Proprietatea.

Templeton consideră că actuala situaţie poate submina orice perspectivă pentru restructurarea cu succes a companiilor de stat şi poate întârzia pe termen nedefinit orice câştiguri din performanţă, profitabilitate şi eficienţă generală care rezultă din acest proces.

"Din acest motiv, încurajăm ferm Guvernul să găsească urgent soluţii pentru aceste probleme, corectând încălcările care au avut loc până acum şi asigurând de acum înainte implementarea corespunzătoare, în timp util, a prevederilor Ordonanţei", au mai declarat oficialii Templeton.

Managerul Fondului Proprietatea propune ca soluţie pentru implementarea adecvată a guvernanţei corpotive desemnarea unei singure instituţii publice cu responsabilitatea de a supraveghea aplicarea Ordonanţei în toate companiile de stat.

Fondul Proprietatea are peste şaptezeci de companii în portofoliu, la care deţine pachete minoritare de acţiuni şi împarte acţionariatul cu statul român. De departe cea mai valoroasă participaţie din portofoliu este pachetul de 20% din capitalul Hidroelectrica, companie aflată iniţial pe lista de management privat dar pe care statul a preferat să apeleze la intrarea în insolvenţă şi predarea companiei pe mâinile unui administrator judiciar. Contractele bilaterale de vânzare de energie au fost adevărata miza din spatele celei mai mari insolvenţe din România.

Remus Vulpescu, şeful Oficiului pentru privatizări, declara pe 20 iunie, după ce Tribunalul Bucureşti, a aprobat cererea de insolvenţă:

"Un administrator privat nu are la fel de multă putere să renegocieze cu părţile implicate în contracte, cum are un administrator judiciar care are mult mai multe pârghii legale, este şi sub protecţia puterii judecătoreşti şi a creditorilor. Toate contractele încheiate de Hidroelectrica vor fi analizate de administratorul judiciar."

La nici două luni de la deschiderea procedurii de insolvenţă, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denunat toate contractele bilaterale de energie, dintre care şase contracte au fost reziliate iar patru au fost renegociate prin creşterea preţului. Contractele bilaterale de vânzare a energiei au păgubit compania de stat cu 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea. După ieşirea din insolvenţă, statul are în plan să privatizeze compania prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti.

Numirile politice la companiile de stat din 2012

1. Romgaz: Corin Cindrea, noul director general, este vicepreşedinte al PSD Mediaş (preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu se numeşte Ioan Cindrea). Corin Cindrea este investigat de DIICOT pentru complot şi subminarea economiei naţionale în dosarul Romgaz-InterAgro.

2. Aeroporturi Bucureşti: Cristinel Smadu, noul director general, nu are experienţă anterioară în poziţii de top management şi nici experienţă în industria aeronautică. Este preşedintele Partidului Conservator Satu Mare. El a fost numit provizoriu până când va fi ales un manager general conform OUG 109/2011.

3. Electrica Distribuţie Muntenia Nord: Darius Dumitru Meşca, propus pentru postul de director general, are experienţă limitată în management.

Este investigat de DIICOT în dosarul Romgaz-InterAgro şi este consilier judeţean din partea USL în Prahova. A fost numit provizoriu până când va fi ales un manager general conform OUG 109.

4. CN Administraţia Porturilor Maritime: noul director comercial George Vişan nu are experienţă anterioară în poziţii de top management, nici în companii de mărime similară, lucrând anterior în domeniul IT. Este preşedintele TSD Constanţa.

5. Complexul Energetic Oltenia: Deşi au fost aleşi de o firmă de resurse umane, mulţi dintre membrii CA al CE Oltenia sunt afiliaţi politic sau nu au experienţă relevantă. Gheorghe Udrişte (PDL, fost director al Metrorex, a candidat pentru PDL la Senat în 2008), Gavril Baican (fost secretar de stat în guvernul Adrian Năstase); Marian Untescu (investigat de DIICOT în legătură cu neregulile din dosarul Romgaz-InterAgro; membru în AGA la Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Termoelectrica, Nuclearelectrica), Marian Viorel (fost manager general al Termoelectrica, 2006-2007 - înlocuit pentru management defectuos), Dan Nicolae Gherghelaş (fost director al APIA, şi-a dat demisia în 2009 în urma unui raport care a constatat nereguli la nivelul managementului).

6. Oil Terminal: Sorin Viorel Ciutureanu, noul director general, este vicepreşedinte al PNL Constanţa şi a fost consilier judeţean între 2008 şi 2012.

7. Conpet: Nicolae Alexandri, noul director general, nu are experienţă de management în companii similare. Este liderul organizaţiei PNL Ploieşti.

8. Transelectrica: Mircea Ciopraga, preşedintele consiliului de administraţie, nu are experienţă anterioară în poziţii de top management, nici în companii de mărimea Transelectrica. A fost deputat din partea PNL şi a fost numit provizoriu până când AGA va alege noi administratori conform OUG 109.

9. Administraţia Canalelor Navigabile: noul director general Daniel Georgescu este membru al PSD şi consilier local în Constanţa din 2008.

10. Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi: Emil Palimaru şi Constantin Tacea, membri ai CA, sunt membri PNL.