Jean-Louis Mattei, arhitectul preluării BRD de către Société Générale, se pregăteşte de pensionare

Autor: Razvan Voican 06.09.2012

Jean-Louis Mattei, 65 de ani, bancherul care în urmă cu 13 ani a condus proiectul preluării BRD de către Société Générale, a fost înlocuit la conducerea diviziei internaţionale a grupului francez cu Jean-Luc Parer, iar din martie 2013 ar urma să se pensioneze.

Până atunci va fi consilier al managementului SocGen. El conducea divizia inter­naţională din 1998, chiar anul la sfârşitul căruia a fost semnat contractul de privatizare a BRD.

Mattei (foto) lucrează pentru SocGen de aproape 40 de ani, iar plecarea sa de la conducerea diviziei interna­ţio­nale este una dintre ultimele schimbări intervenite la Paris după instalarea la vârful echipei de top management a lui Frederic Oudea, 49 de ani, în 2009, în urma scandalului Kerviel.

Jean-Luc Parer, noul responsabil cu re­ţeaua internaţională de retail a SocGen, inclusiv cu operaţiunile din România, are deja 32 de ani de experienţă în grup, francezii recompensând fidelitatea la promovarea în funcţii de top. Această divizie coordonează activitatea băncilor comerciale membre ale SocGen din Europa Centrală şi de Est, zona mediteraneană, Africa şi teritoriile franceze. El a trecut prin mai multe zone, de la inspecţia generală şi investment banking la pieţe de capital. La începutul lui 2012 a devenit consilier special al diviziei internaţionale de retail şi membru al comitetului director al grupului.

Conform uzanţei, Parer ar urma să intre în consiliul de administraţie al BRD, în locul lui Mattei, care în 2011 primise un nou mandat de administrator de 4 ani. Mattei este un bun cunoscător al României, inclusiv al scenei politice.

 

Francezul ales de SocGen să conducă BRD are azi interviu la BNR

Philippe Lhotte, bancherul de 51 de ani desemnat de Société Générale să preia funcţia de preşedinte şi director general al BRD, urmează să susţină astăzi la Banca Naţională interviul de autorizare, afirmă surse bancare. BRD se va apropia astfel de încheierea perioadei de interimat prelungite de la plecarea fostului preşe­dinte Guy Poupet în aprilie. Interimatul a fost asigurat în acest răstimp de vicepreşedintele Petre Bunescu.

În ultimii şapte ani, Lhotte a fost responsabil de conducerea filialei SocGen din Bulgaria Expressbank, fiind preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al unei bănci cu active de 1,8 mld. euro.

 

Maymat, fostul candidat la preşedinţia BRD, devine numărul doi în divizia internaţională a SocGen

Plecat la Paris după retragerea neaşteptată a candidaturii la funcţia de preşedinte director general al BRD-SocGen, Alexandre Maymat a fost numit recent în funcţia de director general delegat (numărul doi) al diviziei Société Générale care se ocupă de reţeaua internaţională a grupului francez.

Maymat venise la începutul anului din Camerun în România, fiind desemnat de SocGen să-l înlocuiască pe Guy Poupet, care condusese a doua mare bancă locală în ultimii doi ani. Deşi nominalizarea sa a fost aprobată de AGA, candidatura a fost ulterior retrasă, fiind invocate motive personale.

Sorin Popa, fost director general adjunct şi apoi director general delegat al BRD, a fost numit astă-vară în funcţia de director de dezvoltare comercială şi marketing al băncii comerciale internaţionale a SocGen.