Începe cea mai mare luptă în industria cu mai mulţi clienţi decât populaţia României: câţi bani pun la bătaie companiile ca să vă aibă clienţi

Autor: Adrian Seceleanu 07.09.2012

Ministrul comunicaţiilor Dan Nica, preşedintele arbitrului telecom Cătălin Marinescu şi managerii care vor reprezenta operatorii telecom la cea mai mare vânzare de licenţe de comunicaţii mobile din istoria României au avut în această săptămână ultimele întâlniri şi discuţii pe tema licitaţiei, care va începe luni, la ora 9,00, la unul din sediile din Bucureşti ale Autorităţii de Reglementare.

Miza licitaţiei este enormă: în funcţie de câte licenţe vor reuşi să câştige operatorii depinde şi ce servicii şi venituri şi profituri vor avea până în anul 2029. Pe de altă parte, statul ar putea încasa peste 726 mil. euro dacă va vinde toate licenţele scoase la vânzare, la preţul de pornire. Dacă operatorii vor concura puternic pe licenţe şi vor determina creşteri succesive ale preţurilor, valoarea încasărilor pentru stat poate ajunge spre un miliard de euro.

Reprezentanţii operatorilor au participat la o sesiune de instruire în care au fost prezentate şi simulate condiţiile de la licitaţie, iar top managementul companiilor participante a avut ultimele discuţii cu ministrul şi şeful arbitrului telecom înainte ca licitaţia să înceapă.

De săptămâna viitoare, când începe licitaţia, acest tip de întâlniri este interzis, iar operatorii nu au voie să comenteze public evoluţia procesului, pentru că riscă să fie excluşi pe motiv că fac presiuni asupra membrilor din Comisia de licitaţie.

Licitaţia s-ar putea finaliza abia în luna octombrie, dată la care vor fi anunţate şi rezultatele finale.

Piaţa potenţială pentru care operatorii se bat are, potrivit estimărilor ZF, o valoare cumulată de aproximativ 40 mld. euro pe întreaga durată acoperită de licitaţie.

Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone - cei mai mari operatori de comunicaţii mobile din România, plus 2K Telecom - un mic jucător controlat de familia antreprenorului Sebastian Ghiţă - au depus oferte şi au fost acceptaţi la licitaţia prin care România vinde licenţe de comunicaţii mobile valabile până în anul 2029. La vânzare sunt licenţe în mai multe benzi de frecvenţă, dintre care unele vor permite lansarea de servicii de internet mobil 4G, care le vor permite operatorilor de telefonie mobilă să concureze din punctul de vedere al vitezelor companiile care oferă net prin linii fixe.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro