Vânzările Smithfield România au crescut cu 10% în primul trimestru fiscal, la 63,5 milioane dolari

Autor: Marius Oncu 07.09.2012

Smithfield Foods România a obţinut un profit operaţional de 4,9 milioane de dolari în primul trimestru, faţă de o pierdere de 4,6 milioane de dolari anul trecut, a anunţat grupul american.

"Vânzările şi profitul operaţional s-au îmbunătăţit semnificativ la operaţiunile de procesare de carne din România, ca urmare a aprobării pentru exporturi de produse din carne de porc în statele membre UE, începând din trimestrul al patrulea al anului fiscal 2012. Această aprobare ar trebui să susţină în continuare rezultatele operaţiunilor de carne din România", se arată în raport.

Operaţiunile europene ale Smithfield Foods de producţie şi procesare a porcilor vor beneficia de o scădere a ofertei de carne de porc în regiune, anticipează grupul. Analiştii din industrie se aşteaptă ca majorarea costurilor la furaje şi reglementările mai dure din Europa vor duce la o contracţie a producătorilor, îmbunătăţind un mediu deja favorabil pentru fermele Smithfield din Polonia şi România.

Din cauza problemelor cu pesta porcină, CE a interzis în 2003 exporturile României de carne de porc şi produse din carne de porc de provenienţă românească. Acestea au fost reluate în acest an.

La nivel de grup, Smithfield Foods a raportat profit net de 61,7 milioane de dolari, în scădere de la 81 milioane de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut. Vânzările au stagnat la 3,1 miliarde de dolari.

Grupul american a intrat pe piaţa românească în 2004, când a cumpărat firmele Agrotorvis şi Comtim Grup. Smithfield a preluat ulterior 50% din capitalul firmei de distribuţie a produselor alimentare Agroalim Distribution Bucureşti, precum şi un pachet de 50% la Depozitul Frigorifer din Tulcea.