Ţara care şi-a vândut jumătate din păduri grupurilor străine, în doar doi ani

Autor: Radu Racu 07.09.2012

Un sfert din teritoriul Liberiei a fost vândut companiilor private de exploatare forestieră în numai doi ani, o situaţie care periclitează suprafaţa de păduri a statului african, conform unui raport preluat săptămâna aceasta de ziarul britanic The Guardian.

Liberia este ţara cu cea mai mare suprafaţă de păduri din Africa.

Militanţii pentru conservarea fondului forestier african susţin că în prezent 40% din fondul total de păduri se află acum în proprietatea unor grupuri private de exploatare a lemnului. Conform militanţilor, grupurile se vor folosi de o derogare legislativă pentru a defrişa terenurile.

"Permisele Private reprezintă o veste bună pentru companiile forestiere şi o veste proastă pentru restul lumii din Liberia", spune Robert Nyahn, de la fundaţia "Salvaţi Viitorul". Doar 1% din valoarea cherestelei exploatate va fi virată autorităţilor locale, susţin reprezentanţii asociaţiei nonguvernamentale.

Membrii mai multor asociaţii ecologiste susţin că permisele de exploatare a păsurilor au fost acordate de executivul liberian companiilor private fără consultarea administraţiilor locale, iar în unele cazuri cu documente falsificate.

"Modul şi viteza cu care populaţia este furată de propriile păduri este îngrijorătoare. Dacă te uiţi şi cui au fost acordate contractele, este şi mai îngrijorător", spune Jonathan Gant, de la Global Witness.

Permisele Private sunt contracte care le permit proprietarilor de teren din Liberia să negocieze direct cu grupuri private, ocolind legislaţia în domeniul defrişărilor forestiere.

preşedintele Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, a anunţat că l-a suspendat din funcţie pe şeful autorităţii silvice şi a început o anchetă.

Johnson Sirleaf, o fostă economistă a Băncii Mondiale şi laureată a premiului Nobel, se confruntă cu tot mai multe acuzaţii de corupţie la adresa administraţiei pe care o conduce. Luna trecută, ea a fost nevoită să-l suspende pe fiul său, Charles, din funcţia de viceguvernator al băncii centrale, după ce acesta a refuzat să-şi publice declaraţia de avere.

Un embargo ONU a fost impus producţiei de cherestea din Liberia până în anul 2006, după ce s-a demonstrat că banii obţinuţi din comerţul cu lemn au fost folosiţi pentru achiziţia de arme în războiul civil de 14 ani care a devastat ţara până în 2003.