Cătălin Chelu şi alte cinci persoane au fost amendate de CNVM cu 551.000 de lei pentru că nu au lansat ofertă de preluare la Electroargeş

Autor: Andrei Chirileasa 09.09.2012

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) i-a amendat cu 551.000 de lei (123.000 de euro) pe omul de afaceri Cătălin Chelu din Galaţi şi pe cinci asociaţi ai acestuia, pentru că nu au lansat oferta de preluare obligatorie a Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), unde aceştia deţin prin intermediul mai multor firme pachetul majoritar de acţiuni.

Acestea sunt cele mai mari amenzi dictate până acum de CNVM împotriva unor persoane fizice pentru încălcarea legislaţiei pieţei de capital. Amenda împotriva lui Cătălin Chelu este de 100.000 de lei. Ministerul Finanţelor a hotărât la mijlocul acestui an majorarea amenzilor maxime pe care CNVM le poate dicta împotriva persoanelor fizice de la 50.000 de lei la 500.000 de lei. Cele mai mari amenzi se dau în cazul nerespectării obligaţiei de lansare a unor oferte de preluare, iar Cătălin Chelu este de departe pe primul loc într-un top al investitorilor amendaţi de CNVM.
Chelu controlează peste 20 de companii de pe bursă, dar la niciuna nu a derulat până acum ofertă de preluare, deşi legislaţia îl obligă. Conform legii, un investitor care ajunge să deţină peste 33% din acţiunile unei companii, pachet care îi conferă control asupra companiei, este obligat să lanseze o ofertă de preluare adresată celorlalţi acţionari. Această prevedere este menită să protejeze drepturile acţionarilor minoritari, care ar putea fi afectaţi de viitoarele decizii ale noului acţionar.
Cătălin Chelu a preluat controlul producătorului de aspiratoare Electroargeş Curtea de Argeş la finalul lui 2010, când compania era listată pe piaţa RASDAQ. Ulterior, acţiunile au fost transferate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti. Una dintre primele decizii ale lui Chelu a fost ca să revoce propunerea Consiliului de Administraţie privind acordarea de dividende din profitul obţinut de companie în 2010. În schimb, Electroargeş a folosit banii pentru achiziţia de acţiuni în alte companii. De asemenea, Chelu a derulat două majorări de capital la Electroargeş, în urma cărora participaţiile acţionarilor minoritari au fost diluate. Aceste decizii au dus la scăderea preţului acţiunilor pe bursă, deşi rezultatele financiare ale companiei au crescut.
La finalul lui 2010, când a fost preluată de Chelu, Electroargeş valora pe bursă peste 30 mil. lei. În prezent, valoarea companiei este de 22 mil. lei. Între timp, compania a raportat un profit net de 6,47 mil. lei în primul semestru al acestui an, în creştere cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, în timp ce afacerile au crescut cu 13%, la 72,8 mil. lei.