Marea Britanie vrea să impulsioneze creşterea prin scutiri de taxe pentru companiile petroliere

Autor: Bogdan Cojocaru 10.09.2012

Guvernul Marii Britanii a anunţat că va oferi noi scutiri de taxe pentru a încuraja investiţiile în exploatările de petrol şi gaze naturale ajunse la maturitate, măsură care va readuce la viaţă un sector important al economiei care mult timp a impulsionat creşterea, scrie Gulf News.

Veniturile realizate din exploatarea unora dintre câmpurile petrolifere mature vor fi protejate de un impozit suplimentar perceput producătorilor de ţiţei pentru a-i încuraja să maximizeze cantitatea de petrol extrasă, a declarat ministrul de finanţe George Osborne.

Reducerea dramatică a producţiei de petrol şi gaze naturale a Marii Britanii a tăiat cel puţin jumătate de punct procentual din creşterea economică a ţării anul trecut, în condiţiile în care economia se confruntă cu cele mai grave probleme de după Marea Depresiune Economică.

"În sfârşit, guvernul a realizat că problema reducerii cu 18% a producţiei din Marea Nordului trebuie rezolvată şi s-a răzgândit în privinţa majorării recente cu 12% a taxelor", a afirmat Sanjeev Bahl, analist la Numis. În martie 2011 guvernul a majorat de la 20% la 32% o taxă pe producţia de petrol şi gaze naturale, decizie vehement criticată de jucătorii din industria de profil. Producţia de hidrocarburi a Marii Britanii este în declin din 1999.