George Soros către Germania: "Conduceţi sau plecaţi!"

Autor: Cătălina Butan 10.09.2012

Miliardarul american de origine maghiară George Soros face apel către guvernul german să salveze zona euro de la recesiune prin stimularea creşterii economice, crearea unei autorităţi fiscale comune şi garantarea obligaţiunilor comune, sau să parăsească uniunea monetară pentru a salva Europa.

"Conduceţi sau plecaţi "

"Lăsaţi-vă în mâna destinului alături de restul Europei sau părăsiţi zona euro, doar aşa se vor diminua problemele Europei", a scris cunoscutul om de afaceri într-un articol din Financial Times.

Atitudinea Germaniei e decisivă. Părăsirea zonei euro poate fi decizia înţeleaptă pentru Germania, pe termen lung, în loc de menţinerea regimului de austeritate şi consolidării procesului dezinflaţionist, consideră Soros.

Puternic susţinător al integrării europene dar totodată critic vehement al modului în care Germania a gestionat criza zonei euro, Soros aprobă decizia Băncii Centrale Europene de a recurge la cumpărarea de obligaţiuni emise de ţările membre, considerând-o o soluţie provizorie, cu efecte vizibile. "Acest demers este un pas mai puternic decât cele precedente", afirmă omul de afaceri.

Impunerea unor condiţii de austeritate mai aspre în ţări precum Spania şi Italia va consolida diviziunile dintre debitori şi creditori din Europa. Soros avertizează că aceste divergenţe pot duce la colapsul uniunii monetare, al pieţei comune şi Uniunii Europene privită ca întreg.

Miliardarul american a precizat totuşi, că preferă ca Germania să renunţe la poziţia deflaţionistă şi să se comporte ca un "hegemon binevoitor", faţă de partenerii săi, mai degrabă decât să părăsească zona euro.

"Din punct de vedere politic ar fi o lovitură decisivă"

Pentru a preveni ca actuala confruntare dintre debitori şi creditori să devină una permanentă, e nevoie de o Autoritate Fiscală Europeană (EFA), un fel de Fond Monetar European, cu drepturi depline, care să-şi asume riscul de solvabilitate a tuturor obligaţiunilor cumparate de BCE.

Zona euro trebuie să ţintească o creştere nominală de cel puţin 5%, cu o inflaţie mai mare, pentru o perioadă limitată, decăt este pregătită vreodată să permită Bundesbank-ul. În lipsa unei perspective de creştere, debitorii vor rămâne într-o capcană deflaţionistă şi vor fi obligaţi în cele din urmă să declare faliment.

O eventuală Autoritate Fiscală va prelua fondurile de salvare din zona euro: Fondul European pentru Stabilitate Financiară, în valoare de 440 miliarde de euro şi Mecanismul European de Stabilitate, de 500 miliarde de euro, şi va stabili un "fond de reducere a datoriilor".