Firmele de pază caută oameni, în timp ce băncile şi retailul renunţă la personal

Autor: Andrei Cîrchelan 10.09.2012

Firmele de pază şi companiile de resurse umane care închiriază salariaţi au fost cei mai activi angajatori în primele opt luni ale anului, în timp ce băncile, sectorul energetic şi retailul au înregistrat restructurări puternice, potrivit datelor din topul celor mai mari 300 de angajatori din 2012, furnizate de Inspecţia Muncii.

Pe segmentul servicii, efectivele celor 16 firme de pază prezente în topul angajatorilor s-au majorat în total cu aproape 2.600 de oameni în intervalul ianuarie-august 2012. Companiile de închiriere a forţei de muncă au angajat, şi ele, peste 3.700 de oameni, în timp ce alte companii de pe acelaşi segment, mai ales Poşta Română, au operat restructurări. Cele şapte sucursale şi direcţii ale Poştei Române prezente în top au redus în total personalul cu 1.763 de oameni.

Tendinţe de absorbţie a forţei de muncă s-au mai înregistrat şi pe segmentele de construcţii şi telecom. În construcţii, majoritatea jucătorilor prezenţi în top au angajat oameni, cele mai active companii fiind cele specializate în construcţii hidrotehnice.

Cele mai puternice restructurări s-au înregistrat în sectorul bancar, un segment de unde au plecat în total 2.158 de oameni în intervalul analizat. Următoarele domenii clasate au fost segmentele de energie şi telecomunicaţii.

Aproape 2.200 de anga­jaţi au plecat din sec­torul bancar de la în­ce­putul anului, cam­pionii restruc­tu­ră­rilor fiind BCR, de unde au plecat 499 de angajaţi, şi BRD-Groupe Société Générale, de unde au plecat 388 de angajaţi. Pe de altă parte, băncile cu capital local au angajat oameni. Banca Comercială Car­pa­ti­ca şi-a majorat efectivele de angajaţi cu nouă oa­meni, în timp ce CEC Bank avea în august cu 44 de angajaţi mai mult decât la înce­putul anului.

Un alt segment cu restruc­tu­rări puternice a fost cel al ener­giei, unde Petrom şi-a redus numărul de angajaţi cu 811. Compania cu capital rusesc Lukoil a tăiat, şi ea, 142 de poziţii din statele de plată. În schimb, com­pa­nia de prospectare geologică Prospec­ţiuni, deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, a angajat 546 de oameni, în urma operaţiunilor de extindere în Africa de Vest.

Marii jucători din energie şi retail eficientizează operaţiunile

"În energie, marii jucători au cum­părat proiecte pe care acum le efi­cientizează", a declarat pentru ZF Oana Datki, country manager al Con­sulteam, reprezentantul pe piaţa locală al Mercer şi Tack Interna­tio­nal. În retail, cifrele confirmă restruc­turările operate de gigantul francez Carrefour la nivel global. Retailerul a concediat în total 955 de oameni de la începutul anului. Pe acelaşi segment însă Mega Image şi-a continuat expansiunea agresivă, angajând 768 de oameni.

"În retail mai există câteva lanţuri de supermarketuri care mai angajează, însă marii retaileri nu mai deschid magazine aşa cum o făceau în trecut", a mai spus Datki.

Potrivit specialistului, deşi fac­torul de sezonalitate în tendinţele de angajare nu mai e la fel de puternic, este previzibilă o menţinere a rit­mu­lui de angajări până la sfârşitul anu­lui, fără fluctuaţii prea puternice, deoa­rece majoritatea companiilor şi-au completat bugetele. În cons­truc­ţii, cele mai multe angajări au fost operate de Hidro­con­struc­ţia şi Con­cept Hydro­so­lu­tion Group.

Firmele caută paznici şi zilieri

În timp ce companii mari de securitate, precum G4S, cu di­viziile Se­cure Solutions şi Cash Solutions, au renunţat la o parte din angajaţi, jucători mai mici precum Axis Corporate Security au angajat pu­ternic. Anul trecut, Axis men­ţi­nuse un număr mediu de 402 anga­jaţi, însă la sfârşitul lui august 2012 compania avea 1.529 de angajaţi.

Alţi angajatori activi au fost com­paniile de resurse umane Adecco şi Manpower, care închi­riază salariaţi unor companii de producţie cum ar fi Dacia.