Dan Nica, cu 2 ore înainte de anunţul încheierii licitaţiei: Sper să fie cât mai multe runde, să crească preţurile

Autor: Adrian Seceleanu 11.09.2012

Licitaţia prin care statul român vinde licenţe de comunicaţii mobile valabile până în anul 2029 este un succes chiar dacă la competiţie nu participă niciun nou investitor străin, în condiţiile în care cererea operatorilor înscrişi este mai mare decât oferta iar preţurile cresc a declarat astăzi ministrul comunicaţiilor Dan Nica, cu aproximativ două ore înainte ca Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii să anunţe că licitaţia s-a oprit pentru că niciun operator nu a oferit un preţ mai mare.

"Nu, nu este un eşec (licitaţia - n. red.) dacă ne uităm că astăzi avem o nouă rundă de licitaţie. Sperăm să avem o săptămână ocupată", declarase Dan Nica răspunzând unei întrebări a ZF dacă nu consideră licitaţia un eşec pentru că la ea nu participă niciun investitor nou străin.

"Faptul că se desfăşoară runde …vă aduc aminte că fiecare rundă înseamnă o creştere a preţului, deci este un succes", a mai spus el.

În altă ordine de idei, ministrul Dan Nica a confirmat şi informaţiile publicate săptămâna trecută de ZF, potrivit cărora a fost la sediul ANCOM, unde a avut întâlniri cu reprezentanţii arbitrului telecom şi ai operatorilor.

"Eu am fost săptămână trecută şi m-am întâlnit cu toată lumea pentru a verifica dacă licitaţia este corectă şi se va desfăşura în condiţii de deplină transparenţă. Am fost bucuros să aflu că toţi cei cinci ofertanţi s-au declarat foarte mulţumiţi de condiţiile de la licitaţie şi de faptul că singurul criteriu pentru a-ţi adjudeca ceva este să dai cei mai mulţi bani, aşa cum este normal".

Cea mai mare licitaţie de spectru radio din istoria României a demarat luni, iar la finalul zilei, după primele 8 ore de competiţie, arbitrul telecom a anunţat că operatorii continuă să aibă o cerere mai mare decât oferta iar în aceste condiţii procesul de vânzare continuă. Astăzi însă, în jurul orei 14,30 - înainte ca timpul legal alocat licitaţiei să expire - ora 16,00, ANCOM a anunţat că etapa principală a licitaţiei s-a oprit pentru că niciun participant nu a oferit mai mult.

În aceste condiţii, ANCOM va organiza vineri o rundă suplimentară de licitaţie, la care se vor vinde blocurile de frecvenţă rămase neadjudecate. Operatorii pot face oferte pentru pachete de frecvenţe.