Noutăţi la Editura Polirom/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 14.09.2012

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de duminică", având ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor. La "Cartea de literatură" sunt semnalate cărţi aflate deja pe rafturi, între care facem, fireşte, o selecţie. La fel se întâmplă cu cartea de istorie, de ştiinţă, de economie, de artă. Le sunt destinate cronici cărţilor asupra cărora merită să ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate alte ori pe larg de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atenţie aparte mai primesc colecţiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe îndelete în fiecare număr. Din noianul de volume în curs de apariţie sau în pregătire alegem câte unul pe care îl prezentăm printr-un fragment, sperăm incitant, la rubrica "Avanpremieră". În sfârşit, în cadrul rubricii de faţă, am invitat editurile să ne semnaleze câte o carte aflată în pregătire, să ne prezinte, pe scurt, de ce merită acea carte să apară, să fie cumpărată şi citită.

Salman Rushdie - Joseph Anton: Memorii. Colecţia Biblioteca Polirom. Traducere din limba engleză şi note de Dana Crăciun

La 14 februarie 1989, de Ziua îndrăgostiţilor, Salman Rushdie a fost sunat de un jurnalist de la BBC, care i-a spus că fusese "condamnat la moarte" de ayatollahul Khomeini. Atunci a auzit pentru prima dată cuvîntul fatwa. Ce crimă comisese? Era autorul romanului intitulat Versetele satanice, acuzat de a fi fost "împotriva Islamului, a profetului şi a Coranului".Aşa începe aventura extraordinară prin care un scriitor a fost obligat să intre în subterană, să se mute în permanenţă dintr-o casă în alta, sub protecţia echipelor înarmate de poliţie. I s-a cerut să aleagă un pseudonim pe care poliţia să-l poată folosi. S-a gîndit la scriitorii lui preferaţi şi la diverse combinaţii între numele lor; atunci i-a venit ideea: Conrad şi Cehov - Joseph Anton. Cum trăiesc un scriitor şi familia sa cu ameninţarea morţii deasupra capului, mai bine de nouă ani? Cum poate acel om să-şi vadă de scris? Cum se îndrăgosteşte el şi, mai ales, cum îi trece? Cum îi modelează disperarea acţiunile şi gîndurile, ce anume îl împiedică să-şi îndeplinească destinul, cum învaţă să-şi înfrunte duşmanii? În extraordinarele memorii pe care le avem în faţă, Salman Rushdie spune pentru prima dată această poveste: povestea uneia dintre cele mai importante bătălii date pentru libertatea cuvîntului în vremurile noastre. El vorbeşte despre realitatea, cîteodată întunecată, cîteodată amuzantă, a convieţuirii cu poliţişti înarmaţi, despre legăturile strînse care s-au format între el şi cei care-l protejau, despre lupta lui pentru a obţine înţelegerea şi sprijinul guvernelor, ale şefilor de agenţii de securitate, ale directorilor de editură, ale jurnaliştilor şi ale celorlalţi scriitori şi, în fine, despre cum şi-a recâştigat libertatea. O carte de o onestitate şi o directeţe ieşite din comun, convingătoare, provocatoare, emoţionantă şi de o importanţă vitală. Şi aceasta pentru că Salman Rushdie a trăit primul act al unei drame ce se petrece încă, în fiecare zi, în toată lumea.

Salman Rushdie este autorul a şaisprezece cărţi, printre care Copiii din miez de noapte, roman câştigător al Booker Prize în 1981, al Booker of Bookers în 1993 şi, în 2008, al Best of Booker. Ultimul suspin al Maurului a câştigat Whitbread Prize în 1995 şi Premiul Aristeion pentru literatură, al Uniunii Europene. În 2007, Salman Rushdie a fost învestit cu titlul de cavaler al Marii Britanii pentru servicii aduse literaturii. Este membru al Royal Society of Literature şi Comandor al Ordre des Arts et des Lettres.

Peter Hobbs - În livadă, rîndunicile. Colecţia Biblioteca Polirom. Traducere din limba engleză de Mihaela Negrilă. Carte publicată şi în ediţie digitală.

La poalele unei zone muntoase din nordul Pakistanului se află o frumoasă livadă. Rândunicile zboară printre rodiile grele, de un cărămiziu premonitoriu. Neglijaţi, pomii au început să se sălbăticească, iar fructele lor se strică pe ramuri. În depărtare, un tânăr fragil iese pe porţile închisorii. Trupul său chinuit spune povestea a cincisprezece ani de brutalităţi şi persecuţii. Privind zborul rândunicilor, se prăbuşeşte în praful drumului. Când închide ochii, vede singura imagine care l-a ţinut în viaţă de-a lungul anilor grei de închisoare: aceea a unei fete care i-a dat puterea de a îndura toate lipsurile. O poveste despre pierderea iubirii într-o ţară sfâşiată de război, scrisă într-o proză de o frumuseţe remarcabilă.

Peter Hobbs (n. 1973), romancier britanic, s-a născut la Cornwall şi a studiat la Oxford. Romanul său de debut, The short day dying (2005), a fost distins cu Betty Trask Award şi a fost nominalizat la prestigioasele Whitbread First Book Award, John Lllewellyn Rhys Prize şi International IMPAC Dublin Literary Award.

José Saramago - Lucarna. Colecţia Biblioteca Polirom. Traducere din limba portugheză de Simina Popa

Terminat în 1953, romanul Lucarna spune povestea mai multor locatari ai unei case din Lisabona, care se luptă, zi de zi, pentru a-şi împlini idealurile. Printre aceştia se află şi tânărul Abel, care de-abia s-a mutat în clădire şi care are o viziune complet diferită faţă de ceilalţi în privinţa felului cum ar trebui trăită viaţa. Folosind deja stilul care l-a făcut celebru şi reuşind să ajungă la esenţa umanităţii personajelor sale, José Saramago a creat o capodoperă ce a stat pînă acum ascunsă.

José Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 în Azinhaga (Ribatejo), într-o familie modestă. Destinul său scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminînd cu decernarea premiului Nobel pentru literatură (1998). Celebritatea internaţională o dobândeşte cu Memorialul mînăstirii (1982; Polirom, 2007), care, alături de Anul morţii lui Ricardo Reis (1984; Polirom, 2003, 2009) şi Istoria asediului Lisabonei (1989; Polirom, 2004), formează seria narativă cu tematică istorică, scriitorul acordînd o atenţie specială "originii şi identităţii portugheze". În 1991 publică Evanghelia după Isus Cristos (Polirom, 2003, 2012), cel mai polemic roman al său, ce reconstruieşte o viaţă apocrifă a lui Isus. O cotitură în universul tematic romanesc al lui José Saramago o constituie seria de ficţiuni ucronice şi alegorice începută cu Pluta de piatră (1986; Polirom, 2002) şi continuată de Eseu despre orbire (1995; Polirom, 2005, 2008), Toate numele (1997; Polirom, 2002, 2008, 2011), Peştera (2000; Polirom, 2005, 2009), Omul duplicat (2002; Polirom, 2009), Eseu despre luciditate (2004; Polirom, 2008) şi Intermitenţele morţii (2005; Polirom, 2007, 2009). José Saramago s-a stins din viaţă în iunie 2010.

Don DeLillo - Cosmopolis. Colecţia Biblioteca Polirom. Traducere din limba engleză de Veronica D. Niculescu. Carte publicată şi în ediţie digitală

Romanul Cosmopolis a fost recent ecranizat în regia lui David Cronenberg, avându-i în distribuţie pe Robert Pattinson, Juliette Binoche, Sarah Gadon şi Paul Giamatti. Al 13-lea roman al lui DeLillo redă o zi din viaţa miliardarului Eric Packer, un tînăr de 28 de ani care crede că are toată lumea la picioare, pînă la proba contrarie. Îl însoţim într-o zi aparent banală de aprilie, prin Manhattanul secolului XXI. Miliardarul este surprins în timpul unei odisee mai puţin obişnuite, a cărei finalitate nu este Ithaca, ci o simplă şedinţă de tuns. Închis în limuzina sa luxoasă, Packer încearcă să străbată un oraş blocat de vizita preşedintelui, de înmormîntarea unui celebru rapper şi de o demonstraţie antiglobalizare. Ba mai mult, bodyguarzii săi cred că miliardarul ar putea fi ţinta unui atentat. Romanul este un adevărat studiu despre dispariţia afecţiunii, despre cinismul societăţii contemporane, o disecţie brutală a visului american.

Don DeLillo (n. 1936) este autorul a paisprezece romane, printre care celebrele Zgomotul alb, Mao II şi Point Omega. Este cîştigător al National Book Award, al PEN/Faulkner Award for Fiction şi al Jerusalem Prize. În 2006, Underworld a fost numit de New York Times Book Review unul dintre cele mai bune romane ale ultimilor douăzeci şi cinci de ani. Aflat constant pe lista premiului Nobel pentru literatură, DeLillo este un scriitor exponenţial al postmodernismului american şi unul dintre marii romancieri de peste Ocean, alături de Philip Roth şi Cormac McCarthy.

Zeruya Shalev - Fărâme de viaţă. Colecţia Biblioteca Polirom. Traducere din limba ebraică de Ioana Petridean

În romanul Fărâme de viaţă, Zeruya Shalev explorează în stilul ei unic, profund şi captivant, prin intermediul unei poveşti complexe, destinul unei familii, cu tensiunile şi conflictele ce apar în sânul ei în decursul vieţii. Întinsă pe pat şi aproape ruptă de realitatea din jur, Hemda Horovitz îşi analizează viaţa, de la tinereţea petrecută într-un kibbutz şi căsnicia ei lipsită de iubire, alături de un soţ supravieţ uitor al Holocaustului, pînă la relaţiile complexe şi apăsătoare cu cei doi copii ai săi: Avner şi Dina. Copilul ei favorit, Avner, a devenit un bărbat frustrat, cu o căsnicie chinuită, iar Dina s-a măritat cu un fotograf taciturn, după care a renunţat la orice carieră profesională. Şi-a concentrat în schimb energiile asupra fiicei sale, pentru a-i oferi iubirea de care propria ei mamă o lipsise în trecut. Toate aceste poveşti se împletesc într-un tablou impresionant al relaţiilor de familie, cu resentimentele, frustrările, iubirea şi ranchiuna ce îi leagă şi îi despart pe protagonişti.

Zeruya Shalev s-a născut în Kinneret, Israel. A absolvit un masterat în studii biblice şi lucrează ca redactor la Editura Keter. Până în prezent i s-au publicat patru romane, un volum de poezii şi o carte pentru copii. Romanele sale sunt foarte apreciate de critica literară şi traduse în toată Europa. Dintre acestea menţionăm: Hayei Ahavah ( Viaţa amoroasă, 1997), care a stat la baza unui film de succes (Germania, 2007) şi este inclus în prestigioasa listă din "Der Spiegel" a celor mai bune romane din ultimii patruzeci de ani, alături de autori precum Saul Bellow, J.M. Coetzee şi Philip Roth, bestsellerul Ba al Ve Isha ( Soţ şi soţie, 2000), nominalizat la premiul Femina şi Thera (2005). Zeruya Shalev este, de asemenea, cîştigătoarea premiilor Book Publishers Association's Gold and Platinum Prizes, Corine Prize (Germania, 2001), Amphi Award (Franţa, 2003), ACUM Prize (obţinut de trei ori, în 1997, 2003, 2005) şi Wizo Prize (Franţa, 2007).