Cum îl vede Tompa Gábor pe Conu’ Leonida ?/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu 14.09.2012

Răspunsul la această întrebare îl vom avea în seara zilei de 21 septembrie când pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca va avea loc premiera spectacolului Leonida Gem Session în regia lui Tompa Gábor. Până atunci, însă, l-am întrebat pe regizor, director al instituţiei teatrale clujene amintite, ce legătură are gemul cu dramaturgul nostru şi de ce şi-a subintitulat spectacolul adaptare după Caragiale în cădere liberă?

- Se pare că astăzi luptele politice din operele lui I.L. Caragiale, profetul teatral care privind stupefiat evenimentele, şi-ar cumpăra din nou un bilet numai "DUS" spre Berlin, nu se mai termină cu tradiţionalul "pupat Piaţa Endependenţei". Adversarii tind spre discreditarea şi nimicirea celuilalt, iar vârtejul puterii îi absoarbe într-atât încât ajung ca împăraţii romani care credeau pe bune că ei sunt descendenţii zeilor şi, dec, şi-au revendicat şi au înhăţat puterea şi privilegiile.

- Să ne aşteptăm, în consecinţă, la un spectacol politic contemporan ?

- Aşa l-am gândit, în condiţiile în care azi partidele politice nu cred că a rămâne fidele programului lor ar fi o virtute şi preiau, fără scrupule, lozincile celor mai înverşunaţi duşmani, dacă aceasta este singura modalitate de a acapara puterea. Legile şi constituţia au devenit în mâna lor jucării pe care le pot schimba din clipă în clipă, fiind convinse că sunt deasupra acestora.

În versiunea scenică a lui Tompa Gábor şi András Visky, Conu' Leonida are cinci personaje noi: Dulceaţă, Rahat, Borcan, Şerbet şi Revoluţia. Decor şi costume: Carmencita Brojboiu. Muzica: Vasile Şirli. Să mai notăm că Leonida va fi interpretat de András Hatházi, iar Efimiţa, în travesti, de Zsolt Bogdan.

Anul Caragiale aduce aşadar la Cluj cea a doua montare cu farsa lui Caragiale, după spectacolul din primăvară al Teatrului Naţional.

Premiera care va deschide săptămâna viitoare stagiunea teatrală 2012 - 2013 a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj - Napoca este Ruins True, un spectacol de teatru şi dans în spiritul lui Samuel Beckett. Este vorba despre o versiune nouă, în regia lui Tompa Gábor, a spectacolului din stagiunea trecută, care păstrează neschimbate muzica (Shahrokh Yadegari) şi decorurile (Ian Wallace), aducând o nouă coregrafie (semnată de Yolande Snaith). Creaţie colectivă în adevăratul sens al cuvântului, Ruins True reuneşte artişti din Statele Unite, Franţa, Elveţia alături de actori clujeni, încercând să evoce, în termeni laici, povestea răstignirii, a supunerii faţă de voinţa tatălui (imagini din repetiţii de Istvan Biro).

Cea de a treia premieră pe care o consemnăm va avea loc la începutul lunii octombrie şi va fi un spectacol cu piesa Fizicienii de Friedrich Durenmatt, în direcţia de scenă a cunoscutei regizoare, designer şi profesor Lori Petermann, membru fondator al Teatrului Mitu. Ultimul său spectacol, intitulat Mahabharata, a fost prezentat în Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhabi. Lori Petermann este colaboratoarea permanentă a programului educaţional Lincoln Center Directors' Lab din New York şi a teatrului La Jolla Playhouse din California. Trăieşte la Los Angeles şi lucrează pentru numeroase teatre şi instituţii educaţionale

Fără îndoială, evenimentul primei părţi a stagiunii rămâne Festivalul Interferenţe, ajuns la cea de a doua ediţie, care va avea loc între 27 noiembrie şi 9 decembrie. Dar, despre acesta - o altă corespondenţă.