Misteriosul muzeu bucureştean al Hărţilor & Cărţilor vechi/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu 14.09.2012

Caravana s-a oprit la muzeul-surpriză

Global Mindscape a desfăşurat ultimele ateliere de vacanţă ale Caravanei Muzeelor în perioada 5-8 septembrie la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţilor Vechi - str. Londra nr. 39, sector 1 (foto 1) după ce s-a perindat deja, împreună cu grupurile de copii, prin alte patru muzee bucureştene: Muzeul de Artă "Vasile Grigore - pictor şi colecţionar", Muzeul Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida", Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" şi Muzeul Naţional al Pompierilor. Prin intermediul jocului şi al artelor, copiii au descoperit, pe înţelesul lor, câteva detalii despre muzee şi tehnici artistice inspirate de obiectele de preţ găzduite de acestea. La Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţilor Vechi, participanţii au descoperit o clădire interesantă şi o colecţie inedită şi au lucrat atât în spaţiul de expunere, cât şi în grădină, abordând tehnici precum pictura şi modelajul. Apoi, au avut prilejul să studieze imagini ale constelaţiilor reprezentate pe plafoane, să povestească despre reprezentările fantastice ilustrate pe plafoane sau în basoreliefuri, sau să călătorească virtual, ajutaţi de obiectele colecţiei - de la hărţi vechi la machete de corăbii.

Să ne recitim/ recităm contemporanii!

Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti i-a invitat vineri, 7 septembrie, pe amatorii de literatură la un spectacol original, intitulat Poezisele (foto 2). E vorba despre un exerciţiu teatral brodat de către actorii Anda Saltelechi, Cristian Rus, Rodica Bunea, Sandra Şimon şi regizat de Crista Bilciu, pe texte de Mariana Marin, Nichita Danilov, Angela Marinescu, Mircea Cărtărescu, Paul Vinicius, Ileana Mălăncioiu, Ion Mureşan, Florin Iaru, Traian T. Coşovei, Emil Brumaru, Ioan Es. Pop, Floarea Ţuţuianu, Cristian Popescu. Selecţia, menită să ne readucă în memorie momente esenţiale ale liricii româneşti a ultimelor decade, a beneficiat de o punere în scenă inspirat dozată, de un puternic impact emoţional.

Bucharest fringe

În perioada 10 - 16 septembrie 2012 se desfăşoară în Bucureşti cel mai amplu festival de teatru independent din România: Maratonul teatrului independent - Bucharest Fringe, ediţia a doua (foto 3). Evenimentul adună 43 de spectacole de teatru din Bucureşti, Cluj, Sibiu, Tg. Mureş, Bacău. O selecţie din cele mai bune producţii independente profesioniste şi ale şcolilor de teatru. Maratonul se va desfăşura în 11 spaţii de joc: Godot Cafe-Teatru, Teatrul de Comedie - Sala Nouă, Teatrul Arca din cadrul La Scena, Teatrul Apropo, Teatrul Tabu/Legere Live, unteatru, Teatrul LUNI de la Green Hours, Teatrul În Culise, Club UNITER, Teatrul de Sufragerie şi Sala ARCUB. În cadrul Festivalului va avea loc şi premiera piesei "A Junk Tango Story", în regia lui Chris Simion. Cel ce va decide câştigătorii acestei ediţii a Maratonului - adică juriul "suprem" - este chiar publicul, pe baza voturilor. Se vor organiza zilnic tombole cu premii pentru participanţii la vot

Tom Sawyer revine printre noi

În cinematografele din România, pe 12 octombrie, va avea premiera lungmetrajul "Tom Sawyer" (foto 4) în regia lui Hermine Huntgeburth, ecranizare a romanului "Aventurile lui Tom Sawyer" de Mark Twain. Producţia, filmată parţial în România timp de patru săptămâni, a rulat deja în Germania, Franţa, Rusia şi s-a bucurat de succes în rândul spectatorilor de toate vârstele. Din distribuţia filmului fac parte tinerii actori Louis Hofmann (Tom Sawyer), Leon Seidel (Huckleberry Finn), dar şi celebrii actori germani Heike Makatsch (Mătuşa Polly), Benno Fürmann (Joe Indianul), Joachim Król (Muff Potter). Filmul a fost proiectat în avanpremieră în România, în această vară, în programul EducaTIFF din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. După o serie de apariţii pe scenă în corul operei din Koln, Louis Hofmann, interpretul rolului principal, a început să experimenteze actoria şi a jucat în mai multe producţii cinematografice. După ce a dat viaţă personajului Tom Sawyer, Louis Hofmann a devenit unul dintre cei mai populari actori din Germania.

"Aventurile lui Tom Sawyer" au fost ecranizate de mai multe ori, începând din 1917, cel mai adesea în Statele Unite ale Americii. În versiunea din 1973, Jodie Foster a jucat rolul lui Becky. Nu trebuie să uităm nici adaptarea "românească" a romanului din 1968, în regia lui Mihai Iacob şi Wolfgang Liebeneiner.

Noapte albă cu film interactiv

Noaptea Albă a Filmului Românesc (foto 5) va aduce pe 14 septembrie o selecţie a celor mai de succes filme româneşti, producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, în 15 locaţii, în 4 oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi. Astfel spectacorii vor putea viziona o selecţie de 7 filme, printre care se numără şi primul film după facultate al lui Radu Muntean, Lindenfeld 1994, dar şi Lucy Castle Hotea (r. Vali Hotea, 1996), Franzela exilului (r. Alexandru Solomon, 2002) sau Boborul (r. Radu Igazsag, 2004), precum şi un scurt promo la documentarul despre expediţia lui Emil Racoviţă, Exploratorul (Gabor Xantus, 2012). Tot în cadrul Nopţii Albe, publicul este invitat să decidă soarta unui personaj, la primul film interactiv din România, Kiddo (r. Millo Simulov). Kiddo este numele unei adolescente cu o viaţă dificilă şi o familie dezbinată, care îşi revarsă furia făcând box. Prin votul majorităţii, îi va fi decis destinul de mai multe ori de-a lungul filmului, din variantele oferite de autori. Filmul a fost foarte apreciat la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Din programul evenimentului nu vor lipsi nici animaţiile româneşti, prezentate anul trecut în competiţie la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est.

"O lună în Thailanda"

Debutul în lungmetraj al tânărului regizor Paul Negoescu, filmul "O lună în Thailanda" (foto 6) a fost selecţionat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich. Evenimentul va avea loc luna aceasta, în perioada 20-30 septembrie. Filmul a avut premiera mondială săptămâna aceasta la "Settimana Internazionale Della Critica Di Venezia" din cadrul celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia. Filmul spune povestea lui Radu (Andrei Mateiu) care în noaptea de Revelion realizează că nu e mulţumit cu viaţa lui şi decide să se despartă de prietena sa. Va porni într-o călătorie prin mai multe cluburi bucureştene în căutarea fostei iubite. Dar este ea oare marea lui dragoste, femeia alături de care vrea să îşi petreacă toată viaţa?

Paul Negoescu a participat anul acesta la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, în secţiunea Semaine de la Critique cu scurtmetrajul "Orizont". Regizorul a realizat şi scurtmetrajele "Târziu", "Renovare" şi "Derby", care au fost selecţionate la Festivalul Internaţional de la Berlin în 2008, 2009 şi respectiv 2010, iar ultimele două au fost nominalizate pentru Premiile Academiei Europene de Film. Paul Negoescu este asistent universitar la UNATC - catedra Regie film, director artistic al Festivalului Timishort şi câştigător a numeroase premii internaţionale.