Peste o treime dintre fermieri spun că produsele bancare pentru agricultură sunt greu accesibile

Autor: Raluca Ghinea 12.09.2012

Totodată, o treime dintre respondenţii au spus că finanţările acordate de bănci sunt prea scumpe, iar 12% le consideră insuficiente, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Sorin Mititelu, directorul managementului segmentelor retail din cadrul BCR.

Printre motivele pentru care produsele bancare pentru agricultură sunt considerate greu accesibile se numără documentaţia solicitată (59,5%), garanţiile solicitate (50%), timpul mare de răspuns şi costurile pre mari (fiecare 33,3%).

Circa 61% dintre microfermieri apreciază că adaptarea tehnologiilor la condiţiile climatice reprezintă principala prioritate pentru dezvoltarea afacerii, urmând în topul priorităţilor extinderea suprafeţei cultivate (52,14%), obţinerea de fonduri sau subvenţii de finanţare (41,8%) şi asigurarea afacerii de o firmă specializată (21,3%).

Peste jumătate dintre respondenţi au ca problemă principală în această perioadă scăderea producţiei, iar lipsa de implicare a autorităţilor nemulţumeşte o treime dintre participanţii la studiu.

Aceştia se mai confruntă cu lipsa lichidităţilor (27,8%) şi lipsa pieţei de desfacere (14,7%).

Aproximativ 65% dintre microfirmele agricole îşi vor susţine afacerea în următorul an din fonduri proprii.

Totodată, o treme din fermierii chestionaţi intenţionează să atragă o finanţare bancară până la încasarea subvenţiei de la APIA.