Americanii de la Emerson investesc 15 mil. euro într-o clădire la Cluj unde vor lucra 900 de oameni

Autor: Laurentiu Cotu 12.09.2012

Grupul american Emerson, cu afaceri glo­bale de peste 24 mld. dolari, plănuieşte extin­derea capacităţii din parcul industrial Tetarom II din Cluj-Napoca printr-un proiect în va­loare de circa 15 mil. euro. Investiţia presu­pune realizarea unei noi clădiri cu o suprafaţă de 18.000 mp, unde vor funcţiona atât hale, cât şi birouri. Conform planurilor de dezvoltare ale companiei, în momentul finalizării con­struc­ţiei, Emerson va angaja în jur de 900 de oameni.

"În momentul de faţă ne aflăm la începu­tul fazei de proiectare. Am obţinut deja certi­ficatul de urbanism şi pregătim documen­taţia pen­tru autorizaţia de construcţie. Finalizarea clădirii va mai dura circa un an, după obţinerea autorizaţiei de construcţie", a declarat pentru ZF Transilvania Călin Banciu, general mana­ger Emerson din România.

Planurile companiei iau în calcul dema­rarea lucrărilor de construcţie ale noii clădiri în acest an, astfel că până la finalul anului viitor este posibil ca Emerson să finalizeze imobilul şi să mai angajeze încă 900 de oameni.

În prezent, în parcul industrial Tetarom II din Cluj lucrează circa 1.400 de oameni, în condiţiile în care de la începutul anului au fost recru­tate circa 400 de persoane. Americanii nu se opresc aici şi mai vor încă 100 de oameni până la finalul anului, avându-se în vedere atin­gerea pragului de 1.500 de angajaţi.

Intenţia companiei este însă de a ajunge la peste 2.500 de angajaţi la Cluj, în momentul în care campusul din parcul industrial Tetarom II va funcţiona la capacitate maximă. Lista postu­rilor este disponibilă pe pagina de cariere de pe site-ul companiei Emerson, pe site-urile de recrutare specializate, iar posturile pentru opera­tori la sediul companiei. Potrivit conducerii Emerson, candidaţii ale căror CV-uri corespund cerinţelor postului vor trece printr-o serie de interviuri, în urma cărora compania va face o ofertă candidatului ales. Interviurile urmăresc identificarea pro­filu­lui personal al candidatului, evaluarea nivelu­lui profesional al acestuia (inclusiv prin teste de specialitate), a cunoştinţelor de limba engleză (majoritatea posturilor implică cunoaş­terea limbii engleze, scris şi vorbit, la nivel cel puţin mediu), de cunoaştere a progra­me­lor de calculator specifice fiecărui post. Interviul final se desfăşoară în faţa viitorului şef, care are cuvântul decisiv în alegerea can­di­datului.

În campusul Emerson din Cluj sunt pre­zente în acest moment 6 unităţi de producţie, care furnizează echipamente specifice pentru conversia energiei solare şi eoliene în energie electrică, echipamente pentru măsurarea şi opti­mizarea exploatării resurselor submarine de gaz şi petrol, regulatoare pentru gaze, dis­po­zitive şi echipamente pentru tehnica insta­laţiilor şi echipamente electrice pentru medii explozibile.

"În noua hală de producţie, pe care sperăm să o finalizăm anul viitor, îşi vor desfă­şura activitatea cel puţin două noi divizii", a spus Banciu, fără să ofere mai multe informaţii în acest sens.

În prezent, pe lângă activităţile productive, în parcul industrial Tetarom II din Cluj activează şi grupuri care furnizează servicii de suport din domeniile: inginerie, financiar, IT, comercial şi administrativ. Emerson a realizat anul trecut o cifră de afaceri în România de peste 205,7 mil. lei (circa 49 mil. euro) şi un câştig net de aproape 28,4 mil. lei (6,7 mil. euro), conform site-lui Ministerului Finanţelor Publice.