Zentyss face investiţii de 3 mil. euro după ce a vândut o parte din liniile de producţie către AdePlast

Autor: Andreea Neferu 12.09.2012

Producătorul de polistiren Zentyss, care a vândut recent liniile de producţie pentru polistiren expandat către compania orădeană AdePlast, spune că şi-a planificat investiţii de circa 3 milioane de euro în capacităţile rămase, care vor fi finalizate până la mijlocul anului viitor. Compania se va concentra în perioada următoare pe producţia de polistiren extrudat.

Polistirenul expandat se foloseşte în general pentru izolarea termică a pereţilor, în timp ce polistirenul extrudat este utilizat în cazul teraselor sau pardoselilor, pentru că este mai rezistent la umiditate şi compresiune.

"O parte din investiţie se referă la creşterea capacităţii de producţie de polistiren extrudat, care permite extinderea gamei sortimentale, iar restul pentru noi linii de producţie (alte produse), pe care le vom anunţa la momentul oportun", a declarat Carmen Mănăilă, general manager al Zentyss.

Zentyss, care deţinea fabrici la Buzău şi Arad, cu o capacitate de producţie anuală de 250.000 de metri cubi de panouri de polistiren extrudat şi 600.000 de metri cubi de panouri de polistiren expandat, a vândut în această vară liniile de producţie de polistiren expandat către compania AdePlast, deţinută de omul de afaceri Marcel Bărbuţ. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică. Ce anume i-a determinat pe cei de la Zentyss să ia decizia de a vinde divizia de polistiren expandat? "Concurenţa neloială din partea producătorilor mici, locali, care vând şi fără factură, câştigând în acest fel o marjă în plus de 24%. În aceste condiţii, Zentyss nu poate şi nu vrea să mai concureze cu preţurile oferite în piaţă de producătorii la care ne-am referit mai sus", a declarat Carmen Mănăilă.

Pentru moment, Zentyss nu ia în calcul posibilitatea de a vinde şi liniile de producţie de polistiren extrudat. "Dacă apare însă o ofertă tentantă, nu sunt excluse discuţii", a mai spus reprezentanta Zentyss.

Compania estimează că piaţa de polistiren extrudat, pe care activează, se ridică la circa 300.000 de metri cubi, în scădere cu circa 10% faţă de anul trecut.

Zentyss a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 87,1 mil. lei (20,6 mil. euro), iar pentru anul 2012 estimează vânzări în scădere cu circa 20% faţă de anul anterior. "Reducerea cu 20% faţă de anul anterior se datorează perioadei dintre oprirea producţiei de polistiren ex­pan­dat şi începerea altor activităţi de înlocuire a acesteia, însemnând 3-4 luni", a explicat Carmen Mănăilă. Pentru Zentyss, primele opt luni ale acestui an au însemnat o menţinere a businessului la nivelul anului trecut.

Compania estimează că circa 30% din cifra de afaceri de anul acesta va fi generată de exporturile către ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est, în contextul în care în 2010 livrările către străinătate reprezentau 2% din business-ul Zentyss, iar în 2011 - peste 15%, potrivit informaţiilor ZF de la începutul anului 2011. "Dorim şi lucrăm pentru extinderea exportu­lui", a explicat Carmen Mănăilă.

Compania este controlată în proporţie de aproape 77% de o firmă înregistrată în Cipru, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Pe piaţa locală de polistiren mai activează jucători precum Austrotherm sau Arcon.