Franţa presează Spania să ceară ajutorul financiar al UE - surse

Autor: Anca Dumitrescu 12.09.2012

Oficialii francezi vor ca Spania să ceară ajutor de la fondul european de stabilitate, pentru consolidarea obligaţiunilor spaniole, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi a declarat că instituţia va efectua achiziţii nelimitate de obligaţiuni pe piaţa secundară, au arătat sursele.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut BCE să cumpere obligaţiuni suverane încă de la preluarea funcţiei de şef al guvernului, în decembrie anul trecut, dar ezită de şase săptămâni să ceară sprijinul UE, după ce Draghi a afirmat pe 2 august că orice ajutor va fi însoţit de condiţii.

Rajoy a declarat miercuri că Spania ar putea să nu aibă nevoie de un al doilea ajutor, după cel destinat băncilor, întrucât angajamentul BCE de a face achiziţii de obligaţiuni a condus deja la reducerea randamentelor.

"Nu ştiu dacă este necesar să cerem ajutor, să vedem cum evoluează randamentele în următoarea perioadă", a afirmat Rajoy în Parlamentul de la Madrid.

Curtea Constituţională din Germania a aprobat miercuri participarea ţării la Mecanismul European de Stabilitate, astfel că discuţiile legate de Spania s-ar putea accelera.

Rajoy încearcă să evite cedarea unui control mai mare asupra economiei după ce a făcut acest lucru în cazul băncilor, pentru care Spania a obţinut un ajutor din partea UE de până la 100 de miliarde de euro.

El a afirmat în această săptămână că nu va permite oficialilor europeni să impună limite asupra cheltuielilor în domenii precum pensiile sau asistenţa medicală.