DTZ Echinox oferă consultanţă pentru proiecte de producţiei a energiei în panouri solare

Autor: Carol Dan 13.09.2012

Consultantul imobiliar DTZ Echinox îşi extinde domeniul de activitate prin asigurarea de servicii de asistenţă pentru proiecte de producţie a electricităţii în panouri fotovoltaice care sunt dezvoltate de companii din domeniul energetic şi fonduri de investiţii.

"Avem în discuţii proiecte între 5 şi 50 MW, dar cele mai multe cereri s-au încadrat între 5 şi 10 MW, datorită randamentului bun în raport cu costurile de autorizare şi dezvoltare. Aceşti MW sunt grupaţi în aproximativ şase proiecte, acestea fiind în prezent subiectul unor tranzacţii (...), urmând să fie dezvoltate de fonduri de investiţii şi companii producătoare, furnizoare de energie", potrivit datelor DTZ Echinox transmise agenţiei MEDIAFAX.

Compania se ocupă de identificarea oportunităţilor din piaţă, preselecţia proiectelor fezabile, consultanţă în tranzacţii şi implicare directă în procesul de negociere.

Potriviti DTZ Echinox, proiectele ar urma să fie derulate de producători şi furnizori de energie electrică, cât şi de unele fonduri de investiţii, interesate să achiziţioneze proiecte complet autorizate pentru a fi dezvoltate.

"Zonele de interes punctate pe hărţile care reflectă indicele de radiaţie solară indică sudul şi sud-estul ţării ca fiind cele mai recomandate pentru astfel de investiţii din punct de vedere geografic. Cu toate aceastea, cererile pe care le-am primit s-au axat şi pe zone care se bucură atât de proximitatea faţă de staţiile de transformare, cât şi de uşurinţa conectării la reţea a proiectelor, atât din punct de vedere fizic, cât şi administrativ, astfel explicându-se dezvoltarea unor proiecte în zone precum Cluj, Sibiu sau Braşov, unde autorităţile au manifestat o mai mare deschidere pentru susţinerea şi autorizarea acestor proiecte", potrivit datelor DTZ Echinox.

România este considerată de investitori atractivă pentru dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă, în special eoliană şi fotovoltaică, datorită sprijinului acordat de stat.

În prezent, în România funcţionează mai multe proiecte de enegie fotovoltaică, având o putere instalată de aproximativ 5 MW, dar alte investiţii în derulare prevăd instalaţii cu o capacitate cumulată de peste 520 MW.

În ultimii trei ani proiectele de producţie a energiei eoliene au ajuns la o putere totală de 1.400 MW, echivalentul celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, care asigură aproape 20% din necesarul de consum al ţării.