Deputatul Kelemen: Singura soluţie viabilă în condiţii de secetă - sprijinirea zootehniei, acum

Autori: Andreea Tobias , Ela Giurgea 13.09.2012

Kelemen Attila a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că, potrivit mai multor specialişti, seceta din acest an este cea mai gravă din ultimii zeci de ani, mai gravă chiar decât cea din 1947, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit deputatului, acordarea unor ajutoare sau despăgubiri pentru culturile compromise de secetă "nu rezolvă mare lucru", iar discuţiile despre reabilitarea sistemelor de irigaţie "nu rezolvă criza actuală", astfel încât "singura soluţie viabilă" ar fi sprijinirea sectorului zootehnic.

"După meteorologi, situaţia este mult mai gravă decât în 1947, iar în sate populaţia a ajuns să fie chiar disperată. (…) Fântâna comunală e secată, foarte multe gospodării nu mai pot să asigure adăparea animalelor. De 42 de ani, de când sunt medic veterinar, nu am trăit o toamnă în care niciun fir de otavă nu am putut cosi. Totul e pârjolit, totul e secat şi se rămâne cu prima coasă. Este o situaţie disperată. Dacă Guvernul anunţă că se va gândi şi la zootehnişti, eu nu cred că este suficient. Toată lumea ştie că marea cultură, cultura de cereale, e compromisă în România. Să dai acum ajutoare sau despăgubiri nu faci mare lucru. Singura soluţie viabilă ar fi dacă ar ajuta zootehnia, să rămână undeva la nivel de plutire", a spus Kelemen.

Acesta a adăugat că Guvernul ar trebui să se gândească foarte serios să sprijine sectorul zootehnic, în caz contrar carnea ar putea deveni "foarte scumpă".

"Este o situaţie nemaiîntâlnită în agricultura României. Guvernul să se gândească foarte serios, o treime din această ţară este făcută pentru zootehnie, nu pentru mare cultură, şi dacă nu se gândeşte serios, pierdem efectivele de ovine, de bovine. Sectorul porcin şi aşa are probleme. Carnea de pasăre şi de porc va fi foarte scumpă, dacă va mai exista. Şi nu ne consolează dacă aducem carne din Danemarca. Într-o jumătate de an poţi să pui pe butuci tot efectivul de animale, tot sectorul zootehnic şi trebuie cel puţin trei sau patru să îl refaci. (...) O spun ca specialist în zootehnie: suntem într-o situaţie gravă. E o situaţie neîntâlnită în ultimii 50-60 de ani în România. Eu trag un semnal de alarmă: Atenţie la zootehnie! Zootehnia este singurul sector care poate fi acum ajutat. Zootehnia astăzi trebuia ajutată sau ieri", a spus Kelemen.

În opinia acestuia, sprijinirea sectorului zootehnic poate fi realizată prin "protejarea preţurilor, prin ajutoare date pentru animalele care rabdă şi nu pot fi adăpate".

"Variante sunt foarte multe. De exemplu, Slovacia foloseşte acum o metodă, că măreşte cu 30% sprijinul aprobat de UE care se referă la bunăstarea animalelor. Bunăstarea animalelor înseamnă nu numai să aibă un grajd şi termoizolare unde se culcă, ci să simtă animalul că este sătul sau a băut, a fost adăpat", a conchis deputatul.

Premierul Victor Ponta declara, sâmbătă, că, potrivit prognozelor europene, România este ţara cea mai afectată de secetă dintre ţările europene.