Omniasig, Allianz-Ţiriac şi Asirom s-au răzgândit în privinţa asigurării obligatorii pentru locuinţe şi vor să intre în afacerea PAID

Autor: Ciprian Botea 15.09.2012

Omniasig, Allianz-Ţiriac şi Asirom - cei trei asigurători mari care nu participă la schema de asigurare împotriva dezastrelor naturale - îşi negociază intrarea în acţionariatul PAID, compania care emite poliţele de asigurare în cadrul acestui program, discuţiile fiind parte a unui plan mai amplu care încearcă să repună pe picioare asigurarea obligatorie a locuinţelor.

"Discutăm şi cu asigurătorii care nu fac parte din PAID posibilitatea ca aceştia să devină acţionari ai Poolului. Este o discuţie de durată, fiind nevoie de aprobarea consiliilor de conducere ale companiilor şi de acordul acţionarilor PAID. Purtăm discuţii cu toate părţile implicate pentru că încercăm să găsim o soluţie pentru ca acest sistem să funcţioneze şi să-şi îndeplinească obiectivele pentru care a fost înfiinţat", a declarat Aurelia Cristea, directorul general al PAID.

Cristea nu a dorit să precizeze numele societăţilor interesate să devină devină membri ai PAID, dar a afirmat că există discuţii cu trei asigurători de talie mare şi unu din eşalonul secund. Dintre primele zece companii de asigurări generale după volumul primelor brute subscrise numai Omniasig, Allianz-Ţiriac şi Asirom nu sunt acţionari ai societăţii.

Cele trei companii au refuzat iniţial să participe la sistemul de asigurare împotriva dezastrelor naturale.

Negocierile pentru intrarea în sistem au început vara trecută odată cu schimbarea conducerii PAID, dar şi în contextul modificării normelor privind subscrierea riscurilor de catastrofă.

De la 1 septembrie, asigurătorii nu mai pot încheia poliţe pentru daunele până la 20.000 de euro provocate de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren, aceste riscuri urmând să fie administrate exclusiv de către PAID. Această prevedere obligă practic proprietarii care vor acoperiri suplimentare sau vor să-şi asigure locuinţele la valoarea de piaţă să încheie două poliţe.

Poliţa obligatorie acoperă daunele provocate de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 sau 20.000 de euro în funcţie de materialul de contrucţie al locuinţei, în timp ce prin poliţe facultative casele sunt asigurate la valoarea lor de piaţă şi pentru o gamă extinsă de riscuri, cum ar fi incendiile, exploziile sau furtul bunurilor din locuinţă.

Asigurarea obligatorie este distribuită numai prin intermediul celor 12 companii membre ale PAID.

Aceasta înseamnă că jucătorii din afara sistemului riscă să piardă cotă de piaţă, scenariul cel mai probabil fiind acela în care un client care încheie o poliţă obligatorie dintr-o agenţie a unui asigură tor autorizat alege să cumpere o asigurare facultativă de la acelaşi asigurător.

Miza este reprezentată de cele 4,4 milioane de poliţe de asigurare a locuinţelor aflate în vigoare la sfârşitul anului trecut, dar şi de restul celor 4 milioane de proprietari care încă nu s-au asigurat. Luând în calcul o valoare medie de 50 de euro pe an a unei poliţe facultative, potenţialul acestei pieţe este de 400 milioane de euro.

Mai mult, în acest moment se află în faza de construcţ ie un sistem care să permită asigurătorilor membri ai PAID să includă pe o singură poliţă atât clauzele obligatorii prevăzute de asigurarea obligatorie, cât şi riscurile şi sumele suplimentare. Practic, clienţii vor fi puşi în situaţia de a alege între o singură poliţă care să cuprindă ambele asigurări sau două poliţe încheiate în locuri diferite.

"O să integrăm într-o singură poliţă şi clauzele obligatorii şi riscurile suplimentare acoperite de asigurarea facultativă. Poliţele sunt emise electronic şi informaţiile despre asigurat apar automat şi în sistemul informatic al PAID. Clienţilor care nu vor acoperiri suplimentare li se vor emite în continuare actualele poliţe PAD", a explicat Cristea.

Şefa PAID mai spune că există un plan şi pentru emiterea online a poliţei de asigurare obligatorie.

Practic, clienţii vor putea să cumpere o asigurare accesând portalul www.paidromania.ro fără să fie nevoie să se mai deplaseze la o agenţie a unei companii de asigurări. Ea nu a înaintat însă un termen până la care va fi implementat acest proiect, în prezent existând discuţii cu privire la modalitatea de plată. Normele privind asigurarea obligatorie a locuinţelor au fost modificate de CSA în condiţiile în care PAID a fost concurat puternic de ceilalţi asigurători în ultimii doi ani, aceştia aruncând pe piaţă produse cu un preţ similar cu al poliţei obligatorii, dar care acopereau mai multe riscuri.

Portofoliul PAID s-a subţiat constant în acest context, ajungând în prezent la circa 300.000 de poliţe, ceea ce punea în pericol chiar existenţ a sistemului de asigurare împotriva catastrofelor. Conform calculelor iniţiale, pe baza cărora au fost stabilite primele de asigurare de 10 şi respectiv 20 de euro pe an, sistemul de asigurări obligatorii ar fi trebuit să cuprindă tot fondul locativ din România, adică peste 8 milioane de case şi apartamente.

"Modificarea normelor privind asigurarea obligatorie a locuinţelor era singura soluţie pentru salvarea programului de asigurare împotriva catastrofelor naturale. Nu puteam majora tariful poliţei în condiţiile în care numărul clienţilor era în scădere şi în plus majorarea preţului ar fi eliminat caracterul social al acestei asigurări", a declarat directorul general al PAID.

Constantin Buzoianu, preşedintele CSA, afirma recent că modificarea regulilor de asigurare a locuinţ elor va ajuta la atingerea obiectivului iniţial privind cuprinderea în asigurare a tuturor locuinţelor. El a criticat totodată asigurătorii, inclusiv acţionarii PAID, care au făcut concurenţă neloială companiei prin reducerea agresivă a preţurilor şi prin utilizarea în cadrul proceselor de vânzare a poliţelor facultative a unor sintagme ce făceau trimitere la asigurarea obligatorie.

Alte cauze identificate de şeful CSA pentru eşecul sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor sunt lipsa de interes a autorităţilor locale, care ar fi trebuit să aplice amenzi proprietarilor care nu sunt asiguraţi. Primăriile pot aplica amenzi de până la 500 de lei proprietarilor care nu deţin o asigurare de locuinţă.