UE vrea ca 40% din membrii boardului unei companii să fie femei. Are nevoie România de o astfel de măsură?

Autor: Corina Mirea 15.09.2012

Comisia Europeană ar putea obliga de luna viitoare marile companii din cele 27 de state membre ale UE să aibă în boardul nonexecutiv o pondere a femeilor de cel puţin 40%, potrivit Financial Times.

Astfel, companiile cu mai mult de 250 de angajaţi sau o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro care nu vor respecta această directivă vor fi amendate sau chiar vor pierde ajutoarele sau contractele pe care le au de la stat.

Deşi există câteva state europene care au adoptat deja această măsură, printre care Franţa, Italia, Spania, Olanda sau Norvegia (unde la companiile private s-a impus ponderea de 40% încă din 2003), există şi ţări care nu concep implementarea unei astfel de directive, cum este Marea Britanie sau Suedia.

În luna ianuarie a acestui an, femeile deţineau doar aproape 14% din funcţiile de conducere în cele mai mari grupuri listate la bursă, conform datelor centralizate de Uniunea Europeană.

"Reprezentarea femeilor în consiliile de administraţie este o problemă majoră şi generează multe discuţii la nivelul Uniunii Europene. Aceasta nu este o problemă legată de sex pentru că, bineînţeles, orice fel de discriminare este indezirabiă. De asemenea, este şi o problemă de gestiune a talentelor pentru că o practică greşită la nivel de companie limitează baza de selecţie a talentelor. O forţă de muncă diversificată reduce fluctuaţiile de personal, absenteismul şi creşte creativitatea şi inovaţia", a declarat pentru ZF Sophie Black, principal în cadrul gigantului în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.

România ocupă un loc fruntaş în topul ţărilor cu cele mai multe femei în poziţii de conducere, potrivit unui studiu efectuat anul trecut de Mercer.

Analiza, realizată pe un eşantion de 112 companii şi peste 5.800 de angajaţi, arată că 34% din poziţiile-cheie din ca drul companiilor prezente pe piaţa locală sunt ocupate de femei.

La nivel european, proporţia executivilor de top femei este de 29%. "România este un caz fericit în Europa în privinţa numărului de femei în funcţii de conducere, deci putem concluziona că firmele din România pun preţ pe contribuţia feminină în business", mai spune Sophie Black.

Propunerea înaintată de comisarul european pentru Justiţie Viviene Reding aşteaptă să fie adoptată luna viitoare, fără ca Marea Britanie sau Suedia să aibă dreptul de a-şi exprima vo tul, asta după ce demersul voluntar al companiilor de a creşte această pondere a eşuat, ea urcând doar cu 0,6 puncte procentuale anual.

Printre principalele obiecţii aduse de marile companii proiectului propus de Reding se numără caracterul "nepotrivit" al unor astfel de schimbări majore în managementul de top pe durata crizei euro.

"Legea de egalizare a ponderii numărului de femei din boardul unei companii interferează cu libertatea acestora şi a acţionarilor de a-şi organiza propriile afaceri", spune un consilier juridic din cadrul Business Europe, o organizaţie care reprezintă interesele companiilor la nivel european.