Este 2012 un an pierdut pentru construcţii?

Autor: Andreea Neferu 17.09.2012

Piaţa construcţiilor a fost una dintre cele mai afectate de criză, înregistrând în anii 2009-2010 un declin puternic, de aproape 40% faţă de anii de boom. Speranţa unei reveniri a acestui sector a apărut abia anul trecut, când statul a anunţat lucrări de câteva miliarde de euro în infrastructura rutieră şi feroviară. În 2012 însă, când cea mai mare parte a jucătorilor din construcţii se aşteptau să recupereze măcar o parte din scăderile de pe timp de criză, veştile rele s-au ţinut lanţ, scrie revista BUSINESS Magazin.

După un început de an friguros şi plin de zăpezi, care a pus beţe în roate până şi puţinelor lucrări care se mai puteau face iarna, şi o vară în care scandalurile de pe scena politică au afectat inclusiv apetitul românilor pentru renovări sau construcţii noi şi al străinilor pentru investiţii, ultimele săptămâni au adus "cireaşa de pe tort" pentru constructori: de la bugetul Ministerului Transporturilor, care are în subordine autostrăzile, drumurile naţionale, dar şi căile ferate, s-au tăiat circa 1,3 miliarde de lei (300 de milioane de euro).

Proiecte importante au rămas doar cu câteva milioane de lei anul acesta, iar despre altele s-a spus că vor fi suspendate. Mai mult, în acest moment plăţile de la Bruxelles pentru autostrăzile ce se construiesc pe Coridorul IV paneuropean din fonduri nerambursabile sunt sistate. Şi nici pentru construcţiile private lucrurile nu sunt tocmai roz: în primul semestru s-au eliberat puţin peste 18.000 de autorizaţii de construire, în scădere cu aproape 4% faţă de aceeaşi perioadă din 2011.

În trimestrul al doilea construcţiile au fost una dintre surprize pentru economia românească, contribuind favorabil la creşterea PIB-ului de circa 0,5%, însă acest "ajutor" a venit în special dinspre lucrările de infrastructură. "Creşterile din prima jumătate a anului se vor pierde în al doilea semestru şi vom încheia cel mai probabil foarte aproape de nivelul din 2011 al pieţei construcţiilor", spune Laurenţiu Plosceanu, preşedinte al ARACO.