Tranzacţiile valutare au scăzut în august la un minim de patru luni în ciuda volatilităţii cursului

Ziarul Financiar 17.09.2012

Tensiunile de pe piaţa valutară s-au domolit în august, iar volumele tranzacţionate au scăzut la un minim al ultimelor patru luni după agitaţia din perioada mai-iulie provocată de un şoc de proporţii al crizei financiare internaţionale.

Volumul tranzacţiilor pe piaţa valutară interbancară a coborât la 33,7 miliarde de euro luna trecută, fiind cu 15% sub media lunară din perioada mai-iulie, pe fondul reducerii lichidităţii din piaţa interbancară şi în condiţiile în care interesul clienţilor este oricum scăzut în această perioadă a anului.

Şi ritmul anual de creştere al volumelor tranzacţionate a devenit negativ pentru prima dată în patru luni, fiind înregistrat un minus de 3% faţă de nivelul din luna august 2011. Tranzacţiile înregistrate în luna august a anului trecut însumaseră 34,8 miliarde de euro, potrivit datelor BNR. Dealerii au suspectat intervenţii ale băncii centrale menite să tempereze evoluţia cotaţiilor, dar acestea au fost limitate şi nu au reuşit să impulsioneze tranzacţiile.

"August este o lună de concedii şi tranzacţiile scad de obicei în această perioadă a anului. BNR a fost prezentă pe piaţa valutară, dar nu a trebuit să intervină prea mult pe fondul volumelor mici tranzacţionate", a explicat un dealer.

Tranzacţiile au scăzut vizibil în august în ciuda faptului că volatilitatea cursului de schimb a rămas la un nivel ridicat, euro ajungând să fie cotat la 4,46 lei la finalul lunii după ce în primele zile din august cotaţiile au urcat la un maxim istoric de 4,65 lei/euro.

Exporturile şi importurile au marcat în ultimele luni ritmuri de creştere anemice, astfel că volumele tranzacţionate de clienţii comerciali rămân modeste. Piaţa este influenţată de capitalurile jucătorilor străini, presiunea pe curs din lunile mai-iulie fiind generată în parte de investitorii străini care şi-au redus expunerea pe titluri de stat româneşti, iar leii astfel obţinuţi au fost schimbaţi în euro şi transferaţi peste graniţă.

Cursul de schimb leu-euro a depăşit trei praguri psihologice în perioada mai-iulie, dar luna august a marcat o schimbare de direcţie pentru că fondurile existente în piaţă au scăzut drastic după ce BNR a limitat nivelul injecţiilor de lichiditate efectuate săptămânal prin intermediul operaţiunilor repo.

Banca centrală a plafonat timp de patru săptătmâni consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo în ciuda cererii ridicate venită din partea băncilor, context în care jucătorii străini nu au mai găsit cumpărători pentru titlurile de stat din portofoliu şi nu au mai avut bani să cumpere volume semnificative de valută. Tranzacţiile de pe piaţa valutară atinseseră 41,7 miliarde de euro în luna mai, cel mai ridicat nivel dintr-un interval de şase luni, pe fondul creşterii tensiunilor de pe pieţele financiare externe şi al escaladării unei crize politice interne. Volumul tranzacţiilor s-a menţinut aproape de 38-39 miliarde de euro şi în lunile iunie şi iulie, când leul a pierdut rapid teren în faţa monedei unice.

Vârful anterior al pieţei valutare fusese atins în luna noiembrie a anului trecut, când pe piaţă au avut loc tranzacţii de 43,6 mld. euro, acesta fiind cel mai ridicat nivel dintr-un interval de doi ani. Chiar şi cu aceste vârfuri, piaţa valutară este încă departe de agitaţia din toamna anului 2008, când primele efecte ale crizei financiare mondiale îşi făceau simţită prezenţa pe piaţa locală. De exemplu, tranzacţiile de pe piaţa valutară s-au ridicat la 59 mld. euro în octombrie 2008, pe fondul unui atac speculativ asupra leului.

Ca urmare a volatilităţii ridicate de luna trecută, leul a câştigat aproape 3% din valoare în faţa monedei unice europene, cursul coborând de la 4,59 lei/euro la începutul lunii la 4,26 lei/euro în ultima zi de tranzacţionare din august. Leul nu a reuşit însă să recupereze tot terenul pierdut anul acesta, deprecierea faţă de nivelul de la începutul lunii ianuarie. Cu toate acestea leul a fost, în perioada de criză, mai puţin volatil decât celelalte valute din regiune, dealerii suspectând că BNR a fost prezentă pe piaţă şi a vândut valută pentru a limita deprecierea monedei naţionale.

În fiecare zi, băncile cumpără şi vând valută fie în relaţiile cu clienţii lor, fie între ele, pentru a-şi regla poziţi­ile. În total, în august tranzacţiile derulate de bănci au însumat zilnic, pe medie, 1,53 miliarde de euro, din care operaţiunile interbancare au însemnat 318 milioane de euro. Restul au fost operaţiuni cu clientela.

Piaţa valutară a înregistrat şi în august un deficit de valută din operaţiunile derulate de bănci cu clientela (segment în care sunt incluşi însă şi clienţii străini). Cumpărările de la clienţi au scăzut cu 16% faţă de luna august, până la o medie zilnică de 1,18 miliarde de euro, în timp ce vânzările au coborât cu 15% şi au ajuns la 1,21 miliarde de euro. Volumele tranzacţionate de clienţii comerciali, care ar arăta o revenire a economiei reale, ră­mân la un nivel scăzut.