Ponta: La Oltchim am primit o ofertă exotică, iar cei de la Chimcomplex sunt prea mici financiar

Ziarul Financiar 18.09.2012

El s-a întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu ministrul Economiei şi şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pentru o discuţie privind situaţia de la Oltchim, întâlnire la finalul căreia a susţinut o conferinţă de presă.

"Nu este o situaţie fericită, pentru că, din păcate, dincolo de cei care sunt deja acolo, din cele două oferte una este exotică, iar cealaltă trebuie verificată din punct de vedere al potenţialului financiar. Totuşi, cei de la Chimcomplex sunt destul de mici faţă de cât de mare este Oltchim. Indiferent însă de rezultatul final, nu vom accepta niciun fel de ofertă care presupune pierderea locurilor de muncă şi dezmembrarea Oltchim. Situaţia este foarte dificilă", a spus Ponta.

Întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla dacă niciuna dintre ofertele primite nu va fi satisfăcătoare, premierul a afirmat că la Oltchim va fi instituită în acest caz administrarea specială, dar numai ca o soluţie pe termen scurt, soluţia pe termen lung fiind cooptarea unui investitor puternic.

El a arătat totuşi că termenul de depunere a ofertelor, stabilit la acest moment pentru joi, 20 septembrie, nu va mai fi amânat, iar licitaţia publică cu strigare programată pentru vineri va fi organizată în prezenţa presei.

Întrebat de asemenea dacă, din punct de vedere politic, l-ar deranja prezenţa la Oltchim a unui investitor rus, precum Gazprom, premierul a răspuns negativ.

"Nu, nici vorbă, oricine salvează locurile de muncă şi are banii de investiţii, este binevenit. Politic nu m-ar deranja nici măcar domnul Dan Diaconescu, cu o singură condiţie: să aibă banii şi capacitatea de a salva locurile de muncă", a spus Ponta.

Întrebat în continuare pe cine ar prefera între Gazprom şi Dan Diaconescu, Ponta a spus, zâmbind, că diferenţa de resurse financiare şi manageriale este cam mai mare între cele două părţi.

Solicitat însă să precizeze dacă pentru Oltchim au fost depuse oferte de către Gazprom sau o altă companie din Rusia, Ponta a declarat că nu doreşte să se pronunţe asupra ofertelor până joi, când este termenul final de depunere.

El a adăugat că înţelege situaţia angajaţilor de la Oltchim, dar că şi-ar fi dorit ca aceştia să protesteze mai devreme faţă de managementul defectuos înregistrat de mai mulţi ani la nivelul conducerii.

Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anunţat, luni, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, precizând până pe data de 22 septembrie trebuie informaţi reprezentanţii FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii.

Decizia preşedintelui OPSPI privind amânarea termenului de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim ţine cont de trei acţiuni în instanţă depuse de preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu. Diaconescu a depus în ultimele zile trei acţiuni în anulare, una împotriva unei hotărâri a adunării generale a acţionarilor Oltchim, celelalte vizând suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.

Şeful OPSPI a mai anunţat că societăţi care reprezintă Gazprom au solicitat amânarea cu două săptămâni a termenului limită pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor apărute în ultimele zile privind combinatul chimic.

Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a cerut, săptămâna trecută, în instanţă, anularea hotărârii AGA de la Oltchim prin care s-a aprobat metoda de privatizare, care presupune şi preluarea unor datorii de 1,8 miliarde lei către AVAS.

În dimineaţa zilei de luni, Diaconescu a mai depus la Tribunalul Bucureşti două cereri, care privesc anularea privatizării Oltchim şi suspendarea tuturor măsurilor de privatizare până la soluţionarea cererii de anulare a deciziei AGA.

Până la termenul limită, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu şi omul de afaceri Ştefan Vuza, prin două firme, Chimcomplex şi Aisa Invest din Cluj.

Începerea negoicierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezintă precondiţie pentru aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Boardul director pentru discutarea evaluării acordului cu România este programat pentru a doua parte a acestei luni. Şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anunţat în august că evaluarea nu va fi aprobată de consiliul director dacă vreuna dintre cele patru precondiţii nu este îndeplinită.