Ponta: Redevenţe mai mari şi cote diferite de TVA în agricultură, soluţii pentru creşterea încasărilor

Ziarul Financiar 18.09.2012

Majorarea redevenţelor în sectorul energetic, utilizarea mai bună a potenţialului energetic şi aplicarea unor cote diferenţiate de TVA sunt unele dintre soluţiile pentru creşterea încasărilor la buget în perioada 2013-2016, urmând să fie efectuată o analiză în acest sens, a declarat premierul Ponta.



El a arătat că este necesară îmbunătăţirea sistemului de colectare a veniturilor şi a precizat că, pentru strategia aferentă perioadei 2013-2016, vor fi căutate, împreună cu Parlamentul şi cu instituţiile financiare internaţionale, alte soluţii de creştere a încasărilor la buget.

"Dacă vrem să avem mai mulţi bani la buget pentru şcoli, sănătate, drumuri, cu bugetul actual este aproape imposibil. De unde vor veni aceste resurse ? Fie că vorbim de redevenţe mai mari - a existat un proiect de ordonanţă care a dispărut de pe agenda fostului guvern - fie că vorbim de utilizarea mai bună a potenţialului energetic al României, fie că vorbim de o politică mai inteligentă de stimulare a agriculturii prin cote diferenţiate de TVA", a spus Ponta.

Premierul a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Târgu Jiu, că în condiţiile menţinerii cotei unice de 16 % este necesară creşterea veniturilor bugetare astfel încât Guvernul să aibă mai mulţi bani pentru şcoli, spitale şi drumuri.

El a menţionat că, pentru următorii ani, sistemul fiscal din România trebuie regândit pentru ca veniturile la buget să fie mai mari decât cele de până acum.