Inflaţie de milionari în Asia: număr record de investitori cu avere de peste 1 milion de dolari

Autor: Octavian Calei 19.09.2012

Milionarii din zona Asia-Pacific au devenit mai numeroşi anul trecut datorită creşterii economice din regiune şi dezvoltării antreprenoriatului, potrivit unui raport RBC Wealth Management and Capgemini, citat de Bloomberg.

Numărul persoanelor din zona Asia-Pacific cu averi între 1 milion de dolari şi 5 milioane de dolari a crescut cu 1,9%, la 3,08 milioane de investitori în 2011, potrivit raportului publicat miercuri la Singapore şi Hong Kong. Averea totală a acestei categorii de investitori a crescut cu 1,5%.

Raportul scoate în evidenţă potenţialul regiunii asiatice de a proteja mai bine investiţiile mari, în tidefavoarea zonei euro, afectată major de criza datoriilor de stat.

Milionarii asiatici au depăşit ca număr milionarii din America de Nord pentru prima dată anul trecut, potrivit unui raportu anterior World Wealth, publicat de RBC şi Capgemini în iunie.

Averea asiaticilor milionari nu a rămas totuşi neafectată de către criza din Europa, care a tulburat pieţele din toată lumea. Numărul ultra-bogaţilor din Asia-Pacific, cu active investite de peste 30 de milioane de dolari, a scăzut cu 3,9% la 21.700, iar averea lor s-a micşorat cu 5,2%.

Numărul investitorilor asiatici cu active între 5 şi 30 de milioane de dolari a scăzut cu 1,6% la 266.000, iar averea lor s-a micşorat cu 1,9%, potrivit raportului care studiază 10 pieţe asiatice.

Dacă numărul de milionari din Asia a crescut anul trecut, activele lor s-au diminuat cu 1,1%, la 10.700 miliarde de dolari, în timp ce pieţele din Hong Kong s-au prăbuşit cu 20% iar cele din India cu 18%, mai arată raportul.

"Zona Asia-Pacific va întâmpina în continuare dificultăţi precum inflaţie ridicată şi alţi factori globali, cum ar fi economia slabă din Europa. Totuşi, natura diversă a economiilor şi exporturilor din Asia-Pacific îi asigură regiunii un statut puternic", a spus Jean Lassignardie, vicepreşedintele Capgemini.

Creşterea economică în Asia de Est şi Pacific va încetini la 7,6% anul acesta, de la 8,3% în 2011, previzionează Banca Mondială. Economia SUA va avansa cu 2,1%, în timp ce economia zonei euro se va restrânge cu 0,3%.

Raportul World Wealth din iunie a arătat că numărul de milionari din zona Asia-Pacific a crescut cu 1,6% anul trecut la 3,37 milioane datorită aprecierilor înregistrate în China, Japonia, Thailanda, Malaezia şi Indonezia.