Asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost suspendată în instanţă

Autor: Ciprian Botea 19.09.2012

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, la cererea companiei Astra, executarea unui ordin din luna august al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), care impunea proprietarilor de locuinţe să cumpere şi o poliţă obligatorie la încheierea unui contract de asigurare facultativ.

Practic, se revine la formula anterioară, în care o poliţă facultativă care acoperă şi pagubele produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren poate ţine locul unei asigurări obligatorii. Poliţele obligatorii costă 10 sau 20 de euro pe an şi acoperă cele trei riscuri în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro, în funcţie de materialul de construcţie al locuinţei.

"(Curtea - n. red.) suspendă executarea Ordinului CSA nr.15/2012 şi a Normelor privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor numai în ceea ce priveşte efectele articolului 7 din Norme", se arată în decizia instanţei.

Articolul 7 interzice companiilor de asigurări să mai emită poliţe care acoperă cele trei riscuri pentru sume asigurate sub limitele de 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. Ordinul CSA intrase în vigoare la 1 septembrie şi interzicea companiilor de asigurări inclusiv utilizarea denumirii PAD (denumirea prescurtată a poliţei obligatorii) în procesul de vânzare a asigurărilor facultative.

Unele companii de asigurări, inclusiv Astra, au venit pe piaţă în trecut cu poliţe facultative care împrumutau denumirea PAD şi aveau preţuri similare cu tariful asigurării obligatorii, dar ofereau acoperiri suplimentare, cum ar fi daunele produse de incendi, explozii sau chiar furtul bunurilor din locuinţă.

Astra, care a solicitat în instanţă suspendarea executării Ordinului CSA, este unul dintre acţionarii PAID, compania care emite poliţele obligatorii, şi implicit una dintre societăţile autorizate să vândă poliţe PAD. Astra nu a răspuns până la închiderea ediţiei unei solicitări a ZF legată de motivele pentru care a decis să atace în instanţă decizia autorităţii de reglementare.

CSA are la dispoziţie cinci zile pentru a face recurs la decizia Curţii de Apel Bucureşti. Instituţia nu a precizat, la solicitarea ZF, dacă a luat o hotărâre în acest sens, afirmând doar că va reveni în cursul zilei de astăzi cu un comunicat de presă pe acest subiect.

Comisia a decis să modifice normele de aplicare a legii privind poliţa obligatorie în condiţiile în care concurenţa puternică din partea companiilor de asigurări punea sub semnul întrebării supravieţuirea PAID şi a sistemului naţional de asigurare împotriva catastrofelor naturale. Portofoliul PAID s-a subţiat vizibil în ultimul an, compania ajungând la numai 300.000 de poliţe în vigoare la sfârşitul lunii august.

Numărul poliţelor facultative este însă de circa patru milioane, ceea ce înseamnă că jumătate din casele şi apartamentele din România sunt asigurate. Numărul poliţelor facultative a crescut rapid în ultimii doi ani pentru că asigurătorii au încercat să-şi echilibreze portofoliile dependente de poliţele auto şi au promovat mai agresiv în ultimii ani vânzarea de asigurări de locuinţe.

Noile norme ale CSA ar fi afectat semnificativ vânzările companiilor care mizau pe asigurarea locuinţelor cu o valoare de piaţă scăzută şi la tarife mici. Spre exemplu, poliţa medie încheiată de Astra pe segmentul de incendii şi calamităţi naturale (unde sunt incluse şi asigurările de locuinţe) ajungea la circa 50 de lei la finalul lunii iunie, în timp ce în cazul altor asigurători prima medie este de patru-cinci ori mai mare, potrivit datelor publicate de Uniunea Naţională a Asigurătorilor (UNSAR).