Firma de construcţii Con-A din Sibiu ridică la Jucu în ritm alert fabrica de componente auto de 77 de milioane de euro a nemţilor de la Bosch

Autor: Laurentiu Cotu 19.09.2012

Compania de construcţii CON-A din Sibiu, controlată de omul de afaceri Mircea Bulboacă, a ridicat o bună parte din structura viitorului centru de producţie şi dezvoltare a componentelor auto Bosch din Jucu, judeţul Cluj, una dintre investiţiile care ar trebui să compenseze închiderea fabricii de telefoane a finlandezilor de la Nokia din zonă.

Bosch a anunţat că va derula investiţii de 77 de milioane de euro la Jucu, unde până la finalul anului viitor ar urma să fie angajaţi 340 de oameni.

Investitorul german Bosch, dar şi com­pania de construcţii CON-A nu au oferit informaţii legate de lucrările de construcţii care se derulează în prezent la Jucu, invo­când clauze de confidenţialitate. Cu toate acestea, în parcul Tetarom III, unde până anul trecut a funcţionat fabrica de telefoane Nokia, lucrările de construcţie ale fabricii Bosch sunt în plină desfăşurare, pe şantier fiind prezente atât utilajele, cât şi echipele de muncitori ale constructorului sibian CON-A.

"Suntem implicaţi în proiectul Bosch de la Jucu, însă mai multe informaţii în acest sens nu putem oferi, ca urmare a unor clauze contractuale de confidenţialitate", au spus reprezentanţii constructorului CON-A.

Compania sibiană a derulat mai multe lucrări la Cluj, printre care cea mai mare este realizarea, într-o asociere de mai multe companii locale, a stadionului Cluj Arena, investiţie de circa 36 mil. euro.

Conform site-ului CON-A, compania controlată de Mircea Bulboacă are în portofoliu mai multe lucrări de construcţii greenfield executate până în prezent, printre care fabrica de senzori elec­tro­nici Wenglor din Sibiu, fabrica de saltele poliuretanice Poliflex, fabrica de confec­ţionări tapiserii auto Faurecia sau unitatea de producţie Kromberg & Schu­bert.

Firma CON-A a realizat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 232,9 mil. lei (55 mil. euro), un profit net de circa 7,4 mil. lei (1,7 mil. euro), cu un număr mediu de 494 de angajaţi, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice.

Pe de altă parte, reprezentanţii com­paniei germane Bosch au spus că investiţia în realizarea fabricii de la Jucu se derulează conform planului iniţial, fără să ofere mai multe informaţii despre stadiul actual al proiectului.

"În ceea ce priveşte antreprenorul general de la Jucu, nu pot nici să confirm, nici să infirm colaborarea cu firma CON-A. Pot spune însă că am început lucrul acolo, iar investiţia se derulează conform planurilor anunţate", a declarat pentru ZF Transil­vania Eleni Sefel, corporate communication and PR manager al Robert Bosch.

Conform planurilor anunţate anterior de Bosch, acestea prevedeau demararea campaniei de recrutare a personalului pentru centrul de producţie şi dezvoltare a componentelor auto de la Jucu din a doua jumătate a acestui an. Bosch va angaja ingineri români la Cluj care, într-o primă etapă, vor fi pregătiţi în Germania şi în Ungaria. Până la finalul anului 2013, vor lucra 340 de angajaţi la Jucu, iar investiţia va ajunge la 77 milioane de euro. De-a lungul următorilor ani, unitatea va fi extinsă. Noul centru Bosch de la Jucu va avea o suprafaţă totală de circa 38.000 de metri pătraţi, iar până la finalul anului viitor vor fi recrutaţi oameni în domeniul producţiei şi cercetării.

Grupul Bosch a înregistrat anul trecut o creştere a cifrei de afaceri pe piaţa locală de 17%, la 188 mil. euro, potrivit repre­zentan­ţilor companiei care controlează pe piaţa locală cinci firme.

Pe lângă proiectul de la Jucu, Bosch a demarat o investiţie şi la Blaj, în judeţul Alba, unde compania deţine în prezent o fabrică. Însumate, cele două investiţii vor ajunge la 120 mil. euro până la finalul anului viitor.
Actuala fabrică Bosch din Blaj va fi ex­tinsă cu o nouă linie de producţie, urmând ca aici să se realizeze şi senzori de turaţie destinaţi industriei auto. La începutul anului 2012, grupul Bosch avea un număr de aproximativ 1.300 de angajaţi în Ro­mânia.
Prin extinderea activităţilor locale de producţie, numărul acestora va creşte până la finalul anului 2013 la 2.000 de persoane, conform unor informaţii anterioare ale companiei.
Grupul Bosch este prezent în România din anul 1994 şi deţine cinci companii, res­pec­tiv Robert Bosch (distribuţie de echi­pa­mente şi piese auto, echipamente ter­mo­teh­nice şi scule electrice), BSH Elec­tro­casnice (import şi distribuţie de electro­cas­nice marca Bosch şi Siemens), Bosch-Rex­roth (componente pentru industria de ma­şini-unelte), fabrica Bosch-Rexroth Ro­mânia de la Blaj, care produce scule electrice şi centrul de servicii de externa­li­zare Bosch Communication Center din Timişoara.
Pe lângă investiţia germanilor de la Bosch, grupul italian De'Longhi, cel care a preluat halele Nokia de la Jucu, a demarat deja lucrările pentru unitatea de aparate electrocasnice şi electronice pe care intenţionează să o dezvolte aici.
Planurile De'Longhi sunt de a angaja între 600 şi 1.000 de oameni când fabrica de la Jucu va funcţiona la capacitate maximă. Investiţia în dotările cu echi­pamente ale fabricii se ridică la 30 de milioane de euro.
Totodată, un alt grup italian, Battisero, a anunţat o investiţie de 50 mil. euro în realizarea unei fabrici de cozonaci în acelaşi parc industrial.
Pentru realizarea acestui proiect italienii au nevoie de 28 de hectare în parcul industrial Tetarom III.
Investiţiile companiilor De'Longhi, Bosch şi Battisero de a investi la Jucu ar putea echilibra piaţa muncii din zonă, grav afectată după plecarea Nokia.
laurentiu.cotu@zf.ro