Fabryo şi Atlas îşi unesc operaţiunile de 42 mil. €

Autor: Cristi Moga 19.09.2012

Producătorul de vopsele şi tencuieli decorative Fabryo, controlat de fon­dul de investiţii Oresa Ventures, va fu­ziona cu divizia de materiale de construcţii a grupului Atlas Corporation, con­trolată de omul de afaceri elen John Sitinas.

În urma acestui proces ar putea rezulta un nou lider al pieţei de profil, poziţie ocupată în ultimii ani de firma Köber din judeţul Neamţ.

Fuziunea a fost deja supusă aprobării Con­siliului Concu­ren­ţei, iar "după încheierea tranzacţiei, Atlas Paints (divizia de materiale de construcţii a Atlas Corporation) şi Fabryo Corporation vor deveni parte din acelaşi grup. Acţionarii celor două companii vor rămâne acţionari ai noului grup", afirmă reprezentanţii celor două firme, fără a preciza viitoarea structură a acţionariatului sau valoarea financiară a tranzacţiei.

"Tranzacţia va crea un grup de companii cu portofolii şi branduri complementare", afir­mă Laurenţiu Ispir, invest­ment director în ca­drul fondului de in­ves­tiţii Oresa Ventures, care controlează Fabryo. "Acţionarii şi cele două organiza­ţii împăr­tă­şesc viziuni, valori şi culturi si­milare. (...) Avem încredere că cele do­uă organizaţii se vor completa foarte bine şi vor avea mult de învăţat una de la alta pe viitor", afirmă şi John Sitinas, antreprenor care controlează şi un proiect cu depozite şi spaţii de birouri de 24.000 de metri pătraţi din nordul Bucureştiului.

În ceea ce priveşte complementaritatea celor două afaceri, Fabryo deţine în portofoliu în prezent doar vopsea şi tencuieli decorative, în timp ce produsele Atlas cuprind inclusiv adezivi şi termoizolaţii.

Fabryo a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 123 mil. lei (30 mil. euro), ocupând a doua poziţie în piaţa vopselelor, în timp ce divizia de materiale de construcţii a grupului Atlas a avut un rulaj de 50 de milioane de lei (11,8 mil. euro). Liderul pieţei vopselelor, firma controlată de antreprenorul Aurel Köber, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 39,1 mil. euro.

Piaţa vopselelor a continuat să se confrunte cu scăderi anul trecut, dar şi în prima parte a acestui an, în condiţiile în care sectorul rezidenţial nu dă semne de revenire.