Mobius, guru pieţelor emergente: România şi-a luat medicamentul şi acum este gata să conducă plutonul de creşteri în Europa

Autor: Mădălina Dediu Panaete 20.09.2012

România poate fi una dintre cele mai atractive destinaţii pentru investiţii dintre ţările emergente, dar turbulenţele politice recente sunt cel mai bun exemplu pentru cum lupta pentru putere politică poate afecta progresul economic, susţine Mark Mobius, preşedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, într-o postare pe blogul găzduit pe pagina online a Franklin Templeton.

Templeton Emerging Markets este divizia de investiţii pe pieţe emergente a grupului american Franklin Templeton care prin sucursala de la Londra administrează activele Fondului Proprietatea.

Mark Mobius menţionează în postarea de pe blog lupta politică din această vară dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu care a determinat un declin record al monedei naţionale şi scăderea încrederii investitorilor străini, dar şi despre suspendarea preşedintelui.

El crede că acum, după ce instabilitatea politică a fost înlăturată, România poate merge înainte într-un mod productiv.

Mobius subliniază că, în pofida condiţiilor economice din Europa, România va avea o creştere a PIB-ului de1% în 2012 şi un avans de 3% anul viitor, conform estimărilor din luna august ale Fondului Monetar Internaţional (FMI).

El crede că, deşi alegerile parlamentare din decembrie vor aduce un alt val de incertitudine şi volatilitate, România a luat o doză de "medicamente tari" recomandate de FMI care o vor ajuta să accelereze creşterea economică în următorii ani.

Mobius vede pe lista lucrurilor pozitive în România rezervele de gaze naturale şi petrol, potenţialul firmelor de construcţii, cele din industria energetică dar şi piaţa de capital.

Franklin Templeton este administratorul Fondului Proprietarea şi unul din cele mai mari grupuri de investiţii la nivel mondial. Mobius este de părere că scopul Fondului Proprietatea este de a compensa cetăţenii români ale căror proprietăţi şi active au fost confiscate de fostul regim comunist.