Grecii de la NBG şi-au adus şef un român de la Credit Suisse

Autor: Roxana Pricop 20.09.2012

Cristian Micu este noul director general al casei de brokeraj NBG Securities, un jucător de talie medie de pe bursa de la Bucureşti. Societatea e controlată de grupul elen National Bank of Greece, acţionarul Băncii Româneşti.

Anterior, Cristian Micu a lucrat la Londra timp de trei ani pentru banca de investiţii Credit Suisse în departamentul de tranzacţionare pe pieţele emergente de acţiuni până în decembrie 2011. El a mai activat timp de cinci luni, până în iunie 2012, ca introducing broker pentru societatea de investiţii Delphi Securities. Cristian Micu a absolvit un MBA la London Business School.

"Obiectivul mandatului meu este să fim primii din rândul brokerilor cu acţionariat elen care operează pe bursa de la Bucureşti şi să aducem NBG Securities în top zece brokeri pe piaţa locală de capital. Pentru a atinge acest obiectiv vrem să introducem începând de anul viitor o platformă integrată de tranzacţionare care să permită clienţilor grupului NBG să tranzacţioneze din acelaşi loc pe bursele de la Bucureşti, Atena, Istanbul şi Belgrad", a declarat Cristian Micu.

NBG Securities este un broker de talie medie, cu tranzacţii intermediate pe bursă în valoare de 80 milioane de lei în primele opt luni acestui an. Societatea se situează pe poziţia a 28-a în clasamentul brokerilor în funcţie de tranzacţiile intermediate pe bur­să. Pe bursa de la Bucureşti mai operează alţi trei jucători cu acţionariat elen: EFG Eurobank Securities, situat pe locul 13 în clasamentul anual al brokerilor, Alpha Finance, situat pe locul 33, şi Piraeus Bank, situat pe locul 44.

Aceasta este a doua schimbare de conducere intervenită la vârful unei societăţi de brokeraj cu acţionariat elen în ultimele luni. În iulie Marian Tescaru a fost schimbat de la conducerea firmei EFG Eurobank şi înlocuit de Ogrinja Manuela. Tescaru a preluat conducerea firmei de brokeraj în octombrie 2011, având ca obiectiv să ajungă în clasamentul celor mai mari cinci intermediari de pe bursă.

În ultimii ani grupurile financiar-bancare şi-au internalizat diviziile de brokeraj pentru a reduce costurile şi pentru a deveni mai eficiente în contextul economic puternic afectat de criză. Ultimul grup financiar ce a adoptat o astfel de mă­sură este UniCredit Ţiriac, procedura fiind în curs de derulare, astfel că divizia de brokeraj UniCredit CAIB Securities este încă în activitate.

Pe Bursa de la Bucureşti activează un număr de 58 de intermediari. Doar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea au reuşit să anime piaţa şi să aducă rulaje zilnice de peste zece milioane de lei. Piaţa locală de brokeraj s-a contractat puternic de la declanşarea crizei financiare în 2008, în principal din cauza reducerii drastice a volumelor de tranzacţionare.