Traian Halalai, directorul financiar de la Banca Românească, se duce la EximBank

Autor: Ciprian Botea 20.09.2012

Traian Halalai, directorul general adjunct al Băncii Româneşti, urmează să fie desemnat în funcţia de preşedinte executiv al băncii de stat EximBank, fiind selectat personal de premierul Victor Ponta pentru această poziţie, afirmă surse bancare.

Halalai îl înlocuieşte pe Ionuţ Costea, care a venit la conducerea băncii de stat la începutul anului 2009, pe vremea guvernării PSD-PDL. Costea fusese numit tot politic în 2009, el fiind cumnatul liderului de atunci al PSD Mircea Geoană.

Pachetul salarial al şefului EximBank se ridică la peste 250.000 de euro pe an, fiind unul dintre cele mai mari din sistemul bancar. Şi pachetul salarial al preşedintelui CEC, cealaltă bancă de stat, se află tot în jurul acestui nivel.

Mişcarea este una surprinzătoare în condiţiile în care anterior fusese vehiculat scenariul conform căruia banca a fost alocată zonei de guvernare liberală. Numirile la conducerea EximBank sunt strict politice, fără niciun fel de concurs, astfel că la fiecare schimbare politică intervine şi schimbarea conducerii băncii.

Anterior, apăruseră informanţii potrivit cărora adunarea acţionarilor băn­cii a fost convocată săptămâna viitoare pentru a decide dacă păstrează sau nu actuala conducere a băncii. Numirea noii conduceri este făcută de Ministerul Finanţelor. Sursele citate spun că vicepreşedintele Paul Ichim îşi va păstra funcţia şi în noua structură de conducere, fiind cunoscut ca un apropiat al PSD. El a ocupat funcţia de secretar de stat responsabil cu Trezoreria pe vremea guvernării Năstase.

Halalai, 42 de ani, lucrează în sistemul bancar din 1995, el începându-şi cariera ca dealer pentru Bancorex. Ulterior, el a lucrat pentru olandezii de la ING Bank, ultima poziţie deţinută în cadrul băncii fiind de Chief Financial Officer (CFO). Din 2006, a trecut la Banca Românească, unde a deţinut poziţia de CFO şi director general adjunct. El este absolvent al Facultăţii de finanţe, bănci şi contabilitate din cadrul ASE Bucureşti şi are un MBA în finanţe şi marketing.

EximBank, al cărei rol special de garantare şi finanţare a fost scos în evidenţă de-abia în anii de criză, avea anul trecut un stoc de finanţări acordate clientelei în valoare de 808 mil. lei (184 mil. euro), în creştere cu 66% faţă de volumul înregistrat la sfârşitul lui 2010, potrivit datelor de bilanţ publicate de Ministerul Finanţelor.

În paralel, la cealaltă bancă de stat - CEC Bank - nu sunt pregătite deocamdată schimbări, actuala conducere fiind numită de doar un an, dar de un guvern PDL.