Ce e sigur în privatizarea Oltchim: creşterea capitalului politic al lui Dan Diaconescu

Autor: Adrian Cojocar 21.09.2012

Trei investitori se vor lupta astăzi să preia Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) care este ultimul mare combinat chimic din România rămas neprivatizat, cu afaceri care anul trecut s-au ridicat la 1,53 mld. lei (361 mil. euro), în cadrul procesului de privatizare derulat de stat. Astăzi la ora 12:00 vor fi deschise ofertele finale pe care statul le-a primit pentru Oltchim de la grupul nemţesc PCC, deţinut de Waldemar Preussner, omul de afaceri Ştefan Vuza, care deţine grupul SCR, şi proprietarul OTV, Dan Diaconescu. Încă nu se ştie dacă oferta lui Diaconescu va fi luată în calcul din cauză că aceasta a fost depusă cu câteva minute după termenul de expirare, OPSPI urmând să ia o decizie în acest sens până la începerea licitaţiei efective pentru pachetul majoritar de acţiuni al Oltchim. Pe de altă parte, premierul Ponta, citat de Mediafax, a declarat că nu exclude nicio variantă: "În funcţie de rezultatul de mâine (vineri) putem, după aceea, să ştim dacă trecem la procedura de preluare practic de către noul acţionar sau dacă trecem la o altă procedură de administrare spe­cială".



Ruşii de la TISE, companie al cărei nume era vehiculat de Gu­vern ca interesată de pri­vatizarea Oltchim şi era văzută ca una dintre pu­ţinele companii care aveau forţa finan­ciară să readucă combinatul de la Râm­nicu Vâlcea la gloria de odinioa­ră, nu şi-au făcut apariţia pe tot parcursul procesului de privatizare şi nu au depus ofertă.

Statul se chinuie să privatizeze compania de un deceniu, însă până în prezent Oltchim a rămas tot în portofoliul statului şi este cu un "picior în groapă" din cauza pierderilor masive pe care le-a raportat în ultimii şase ani şi care au depăşit 1,1 miliarde de lei. Specialiştii spun însă odată privatizat împreună cu rafinăria Arpechim, combinatul Oltchim are potenţial de a atinge afaceri de 3 miliarde de euro anual, fapt ce ar relansa un întreg lanţ de activitate bazat pe petrochimie.

Remus Vulpescu, şeful OPSPI, insti­tuţie din cadrul Ministerului Eco­no­miei care se ocupă de privatizarea Olt­chim, le-a spus ieri ofertanţilor ce aşteaptă de la ei în acest proces.

"Încercăm de patru luni de zile să schimbăm în bine soarta combinatului din Râmnicu Vâlcea. Mizăm în con­tinuare pe implicarea unor investitori de bună-credinţă, mizăm pe investitori pu­ternici financiar, pe implicarea unor investitori care înţeleg problemele eco­nomice şi sociale de la Oltchim şi care au forţa să găsească şi să implementeze soluţii pentru rezolvarea acestor probleme", a declarat Vulpescu.

Cine va pune mâna pe creanţele la Oltchim va controla combinatul

Miza cea mai mare la Oltchim sunt cele două licitaţii cu strigare pentru creanţele statului la combinat, deţinute de AVAS şi Electrica, care totalizează 400 mil. euro, pentru care au depus oferte numai nemţii de la PCC şi Ştefan Vuza.

Dan Diaconescu a spus că nu a depus oferte şi pentru cele două creanţe întrucât din informaţiile lui nu mai sunt deţinute de Electrica şi AVAS, ci au fost câştigate de alte firme.

Proprietarul creanţelor de 400 mil. euro va putea să controleze un eventual proces de insolvenţă cerut de creditori având în vedere situaţia financiară precară a companiei odată cu ieşirea combinatului din propritatea statului, sunt de părere reprezentanţii OPSPI, astfel că cei interesaţi de Oltchim vor urmări în primul rând să fie creditorii majoritari ai combinatului.

Statul a decis pe ultima sută de metri să renunţe la conversia creanţelor asupra Oltchim în acţiuni deoarece nu ar fi putut să treacă această hotărâre prin AGA fără sprijinul acţionarilor minoritari, PCC şi britanicii de la Carlson Ventures, care deţin împreună circa 32% din acţiuni şi se opun acestei măsuri. Din acest motiv, guvernul Ponta şi noua conducere a OPSPI au schimbat din mers strategia de privatizare şi au decis să vândă creanţele separat, prin câte o licitaţie cu strigare, inclusiv una pentru creanţele Electrica pe care Oltchim le-a acumulat în timp. Astfel, cine vrea să preia Oltchim trebuie să cumpere pe lângă pachetul de 54% din acţiuni şi creanţele AVAS, în valoare de 165,73 mil. dolari plus dobânzi de 554 mil. lei (în total 250 mil. euro), respectiv creanţele Electrica, în valoare de 660,15 mil. lei (147 mil. euro).

Investitorul care a depus cea mai mare ofertă pentru pachetul de acţiuni al Oltchim va fi declarat câştigător, însă şi în acest caz OPSPI are "drept de veto" în acest proces, putând să respingă câştigătorul licitaţiei în cazul în care oferta financiară nu este pe măsura aşteptărilor statului. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul creanţelor de 400 mil. euro scoase la licitaţie de către stat.

Problemele de la Oltchim au alungat investitorii la privatizare

Oltchim nu a reuşit să resusciteze un interes prea mare din partea jucătorilor importanţi de pe plan internaţional, aşa cum sperau reprezentanţii statului, printre ofertanţi numărându-se un singur grup străin, respectiv nemţii de la PCC, care şi-au arătat încă din 2007 interesul pentru a prelua compania.

Numărul şi anvergura investitorilor care participă în cadrul procesului de privatizare sunt reduse, specialiştii spunând că acest lucru se datorează în principal situaţiei foarte încâlcite a combinatului.

"N-am văzut niciun semn de la TISE în tot acest timp. Nu au venit invetitori de calibru la Oltchim pentru că este o situaţie foarte complexă. Sunt datoriile la Electrica, la AVAS, datoriile comerciale, bancare, problema cu procesele. Este o imagine mult prea neclară pentru un investitor care se gândeşte serios la Oltchim să investeas­că mulţi bani în companie", este de părere Petru Ianc, fost şef al Direcţiei Generale de Politică Indus­trială şi Competitivitate din cadrul Minis­terului Economiei, pensionat în 2010.

Oltchim şi-a sistat de curând activitatea după ce a rămas fără bani pentru achiziţia de materie primă, iar statul a fost pus în situaţia de a vinde un combinat care nu funcţionează.

O altă problemă sunt datoriile uriaşe pe care compania le-a acumulat şi care depăşesc împreună cu penalităţile şi dobânzile la AVAS peste 700 mil. euro.

Un investitor interesat de Oltchim este obligat astfel să liciteze şi pentru creanţele pe care alte firme de stat le deţin la combinat şi să plătească alte sute de milioane de euro către bănci şi furnizori către care combinatul are datorii restante de multă vreme.

Procesul de privatizare a Oltchim este complicat şi de procesele pe care Dan Diaconescu le-a deschis pe rol în care a atacat printre altele decizii luate de acţionarii Oltchim în adunarea generală din septembrie.

PCC şi Ştefan Vuza vor să dezvolte numai o parte din Oltchim

Nemţii de la PCC şi omul de afaceri Ştefan Vuza, de care depinde succesul procesului de privatizare a combinatului vâlcean, şi-au exprimat în trecut strategii asemănătoare cu privire la Oltchim, care prevăd dezvoltarea numai unor segmente de activitate din cadrul acestuia, motiv pentru care statul ar putea să nu le ia în calcul ofertele.

Oferta lui Dan Diaconescu este şi ea sub semnul întrebării, după ce reprezentanţii OPSPI au declarat că aceasta a fost depusă după expirarea termenului final.

În aceste condiţii procesul de privatizare al Oltchim ar putea să nu se încheie cu un câştigător şi să fie reluat.

Remus Vulpescu a spus că va recomanda Comisiei de Examinare a documentelor de ofertă depusă să ia în calcul oferta lui Dan Diaconescu, iar ulterior l-a ajutat pe acesta timp de aproape 20 de minute să-şi aranjeze dosarul pentru a cores­punde criteriilor din caietul de sarcini.

Nemţii de la PCC vor să concentreze producţia de la Oltchim pe segmentul poliolilor şi oxo-alcoolilor şi să stopeze producţia de PVC, care necesita materii prime de la secţia de petrochimie a rafinăriei Arpechim Piteşti.

Statul a spus că nemţii inten­ţio­nează să păstreze în jur de 700 de salariaţi din cei peste 3.300 ai combinatului şi să reducă într-o măsură similară şi activitatea combinatului. Strategia nu este însă pe placul Guvernului, care vrea să păstreze toţi anga­jaţii şi să repornească acti­vi­tatea de pe plat­forma Ar­pe­chim prin inte­grarea cu Oltchim.

Ştefan Vuza intenţio­nează de asemenea să menţină în funcţiune doar o parte din insta­laţiile de la Râmnicu Vâlcea şi consideră că stra­tegia vechii condu­ceri de dezvoltare a seg­men­tului producţiei de PVC este una greşită, lucru pe care-l cred şi cei de la PCC.

"Aceşti doi investitori nu au intenţia de a exploata Oltchim la potenţialul maxim. Vor să reducă activitatea combinatului la o treime, fără integrarea activităţii cu cea de la Arpechim şi în acest caz lucrurile se simplifică foarte mult. Nu pot să spun dacă ce vor să facă ei este un lucru bun sau rău. Probabil că aceasta este va­rianta minimă de intenţie de dez­voltare. Poate este şi cea mai simplă. Una este să gândeşti cu inima, alta cu banii şi alta cu mintea", spune Ianc.

Premierul Victor Ponta a declarat zilele trecute că nu va fi semnat niciun contract de pri­vatizare a Oltchim decât dacă firma câşti­gătoare îşi va asuma, prin contract, menţinerea obiectului de activitate şi păstrarea locurilor de muncă în cadrul combinatului. Pre­mierul a mai adăugat că în momentul în care va exista un câştigător, vor fi bănci dispuse să acorde un credit de 20 milioane euro pentru repornirea activităţii.

El a susţinut totodată că acţiunea lui Dan Diaconescu de a ataca pri­vatizarea combinatului ar putea să pună Oltchim "pe butuci", argu­men­tând că dacă procedura de privatizare va fi suspendată, combinatul "va muri" în lipsa fondurilor necesare.

Ponta a mai spus ieri că nu exclude varianta ca procedura de privatizare a Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) să nu fie finalizată şi a arătat că în funcţie de rezultatul de vineri se va şti dacă Oltchim va fi preluat de un nou acţionar sau va intra în administrare specială.

Întrebat dacă vineri va putea fi vândut combinatul Oltchim, Ponta a spus că nu exclude nicio variantă.

"Nu ştiu să vă răspund la întrebare, pentru că e o procedură în curs. Îmi doresc, dar nu exclud nici varianta să nu fie finalizată procedura. Ne pre­gătim pentru ambele variante. (...) În funcţie de rezultatul de mâine (vineri) putem, după aceea, să ştim dacă trecem la procedura de preluare practic de către noul acţionar sau dacă trecem la o altă procedură de administrare spe­cială", a spus Ponta, citat de Mediafax.



Aceiaşi trei investitori interesaţi de preluarea Oltchim

Grupul german PCC, reprezentat de Wojciech Zaremba, este singurul investitor străin care a depus ofertă pentru Oltchim şi are, pe cont propriu, cea mai mare forţă financiară dintre cei trei ofertanţi.

PCC a fost cel mai activ militant pentru privatizarea companiei, agresivitatea acestuia atrăgând anumite antipatii din partea reprezentanţilor guvernelor care s-au succedat în ultimii ani. PCC este controlat de omul de afaceri Waldemar Preussner şi a intrat în acţionariatul Oltchim în anul 2007 în momentul în care statul a anunţat că va scoate compania

la privatizare. Strategia anunţată de-a lungul timpului de PCC prevede renunţarea la activitatea de PVC şi la integrarea combinatului cu rafinăria Arpechim, fapt ce nu este pe placul reprezentanţilor statului.

Ştefan Vuza este unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri de pe plan local. El controlează grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), care cuprinde mai multe firme din diverse sectoare, ce au avut anul trecut afaceri de 85 mil. euro şi 2.400 de angajaţi. El şi-a construit grupul la începutul anilor 2000, în timpul guvernării PSD, când a preluat pe bandă rulantă companii de la stat. Chimcomplex Borzeşti, care produce clorosodice, solvenţi organici şi alte produse chimice, este compania fanion a lui Vuza, despre care spune că a fost concepută "după chipul şi asemănarea" combinatului Oltchim. Vuza a declarat în acest an că strategia lui la Oltchim prevede renunţarea la activitatea de PVC şi concentrarea pe producţia de polioli, lucru care vine în contrast cu dorinţa Guvernului de menţinere a locurilor de muncă şi a activităţilor combinatului.

Dan Diaconescu, proprietarul postului de televiziune OTV, este candidatul surpriză pentru preluarea Oltchim. El a speculat impactul acestei privatizări şi încearcă să o speculeze în interes electoral, Diaconescu fiind şi fondatorul PP-DD, partid aflat în ascensiune. Dacă marţi Dan Diaconescu declara că el este reprezentantul românilor şi că va cumpăra Oltchim pentru popor ("câte un euro ca la Ateneu"), ieri el a venit cu o altă declaraţie, spunând că vrea să-i facă lui Victor Ponta o surpriză şi a venit la Oltchim cu un investitor "strategic", despre care nu a oferit însă detalii, precizând că face parte din sectorul chimic. Diaconescu a venit cel mai nepregătit ieri la depunerea dosarului de ofertă, fiind necesare circa 20 de minute pentru aranjarea documentelor de ofertă sub asistenţa preşedintelui OPSPI.